VECKANS SKIVA: Lunachicks – Luxury Problem

Lunachicks ingår i ”band som var sjukt viktiga för mig i mina tonår” kategorin.
De var bra, coola och introducerade mig för queerfeministiskt teori. Även om jag inte förstod det förr än några år senare då jag pluggade genusvetenskap på Södertörns högskola i Stockholm.

Lunachicks synliggjorde stereotypa könsroller genom att vara extrema. Bandmedlemmarna hade traditionellt sett kvinnliga attribut. Exempelvis korta rosa klänningar , cheerleader-kläder mycket smink, lösögonfransar osv. Detta kombinerades med arg- och ibland tokrolig punk. De var en vild skara musiker som gärna rapade, svor härjade på scen.

Jag fylldes av känslan av att få vara precis hur jag vill, att en kvinna inte måste leva upp till samhällets normer och förväntningar. En kvinna som tar plats måste inte vara en ”pojkflicka”. En kvinna med rosa klänning måste inte vara passiv och undergiven. Hur du ser ut definierar inte dig, vilket kön du tillhör definierar inte dig. Du definierar dig själv.

Lyssna på Lunachick kan ni göra här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s