GRRRLS ON FILM: Halloween

rosemarysBaby-1024
Rosemary´s baby

Ingen har väl missat att det vankas Halloween. Jag måste erkänna att jag inte tillhör de som förargas över att det amerikanska sättet att fira högtiden (som ursprungligen kommer från Irland) blir allt mer populär här, men visst köper jag kritiken om ännu en tradition där vi uppmanas att köpa mer prylar. Den kritiken är befogad och något vi bör ta till oss.

Jag är dock lyrisk över att få leva ut min kärlek till utklädningskläder, spännande lekar och sagor. Det är underbart att bli påmind om att leka.

Jag har dessutom en förkärlek till skräckfilmer. Inte gärna tortyr och splatter men traditionella skräckisar går verkligen hem här. Jag tror att det delvis grundas i att jag alltid varit mörkrädd och att detta är ett sätt för mig att ”lära känna fienden”. Sedan så älskar jag estetiken, den mörka gotiska eller den typiska high school-skräckisens estetik.

wednesday03
Addams Family (1991)

Jag har en starkt minne av när jag såg Addams Family från 1991 för första gången. Samma kväll hade jag vågat mig på att smaka bearnaisesås vilket var en stor grej då jag är extremt kräsen när det gäller mat. Jag kände fortfarande den goda smaken i munnen. Vi hade hyrt filmen och jag kurade ner mig i soffan och tryckte på play. Det var en perfekt kväll och Christina Ricci som Wednesday Friday Addams golvade mig. Wednesday var ju så cool, en tjej utanför normen – precis där hon ville vara. Jag ville vara Wednesday.

Här kommer en lista på fem bra filmer till Halloween som frontas av andra än cis-män, utan inbördes ordning.

Skull  Addams family (1991) med Christina Ricci

Skull  Switchblade Romance med Cécile De France och Maïwenn Le Besco

Skull  Halloween med Jamie Lee Curtis

Skull  Rosemary’s baby med Mia farrow

Skull  Suspiria med Jessica Harper

 

2 responses to GRRRLS ON FILM: Halloween

Leave a comment