INTERVJU: Primetime

GC_Primetime_FEAT
Foto: Primetime

Ibland brukar vi på Grrrlcollection (som ni har kanske märkt) prata om det gamla nätcommunityt skunk.nu. Om hur mycket av den svenska riot grrrl-scenen i början av 2000-talet pågick inom dess ramar. En person som jag lärde känna via skunk på den här tiden var Maria Cecilia Tedemalm från Västervik. Sedan dess har hon (bland annat, förstås) flyttat till London och börjat spela grym postpunk i bandet Primetime. Idag har Primetime släppfest för sin debut-ep och vi tog tillfället i akt och passade på att intervjua dem!

GC_Pricklinje2

VILKA ÄR PRIMETIME?
– Primetime är Lucy på gitarr och sång, Claudia på sång och golvpuka, Flora på bas och Maria på trummor.

NÄR, VAR, HUR, VARFÖR BÖRJADE NI SPELA IHOP?
Maria: Vi startade bandet förra sommaren när vår polare Bryony Beynon efterlyste nystartade band till en DIY minifestival som hette “First Timers”. Premissen for festivalen var att få tjejer, queers och transpersoner eller helt enkelt folk som inte har varit i band förut, att lära sig spela och starta band. Så alla banden var tvungna att antingen ha en tjej, en queer- eller transperson eller aldrig ha spelat sitt instrument förut… Flora fragade om jag var peppad vilket jag var eftersom jag alltid har velat lära mig att spela trummor! Sen fixade vi Lucy på gitarr och till slut Claudia på sång! (jag och Flora kände inte henne innan bandet).

GC_Primetime_2Foto: Primetime

HADE NI SPELAT I ANDRA KONSTELLATIONER TIDIGARE?
Maria: Nar jag var tonåring brukade jag satta upp konserter i hemstaden Västervik. Vi hade en spelning med Kevlar inbokad och hade inget förband så jag och 5 andra tjejer startade ett band some hette Nurse You for att spela innan dom, haha. vi hade två låtar och jag lärde mig typ två ackord på gitarr…antar att det gills?
Flora: Jag var med i ett band som hette Picked Last nar jag var 16 men vi kom aldrig längre än till att spela Blink 182 covers, och spelade aldrig live. Haha. Efter ett tag bytte vi namn till Pizza Box.
Claudia: Jag brukade vara med i skolkören. Någon anmälde mig så jag hängde på… Jag var alltid placerad längst bak dock. Jag tog trumlektioner i två år när jag var 11 och brukade repa med kompisar då och då, men det är allt fram tills Lucy fragade om jag ville sjunga i Primetime. Jag sa nej först men dom övertygade mig!
Lucy: Innan First Timers var jag med i ett coverband i skolan, och när jag var 18 sjöng jag i ett band som hette Teen Evil, men jag blev utslängd innan vi hade vår första spelning… Jag startade två band till First Timers, det andra hette Tilted Achres och vi spelade dagen innan Primetime spelade för första gången. Jag hade aldrig skrivit låtar eller sjungit framför publik innan dess… Jag hade gått på gitarrlektioner när jag var 16 i typ ett år, men hade inte spelat sen dess!

HUR VILL NI SJÄLVA BESKRIVA ER MUSIK?
Maria: Jag antar att det kan klassas som postpunk? Vi hade aldrig riktigt ett snack om hur vi ville att det skulle låta så musiken har liksom format sig pa ett naturligt sätt. Just på grund av att det är nytt för oss!

GC_Primetime_3Foto: Primetime

VAD INSPIRERAR ER?
Claudia: Dagliga problem antar jag? Jag skriver mest om vad som går mig på nerverna men jag tycker att alla våra låtar har en strimma av hopp också!
Lucy: Jag tycker det ar väldigt svårt att skriva låttexter, jag antar att dom flesta låtarna börjar med känslor och åsikter? Oftast borjar jag skriva om någonting som har hänt mig eller en situation jag har varit i och sen tänker jag “Varför skulle någon bry sig om mina dumma känslor?” och slänger det istället. Jag har skrivit två låtar om sex sa jag antar att det ar en inspiration, killar! Haha. Fast inte bara killar. Jag har precis skrivit en sång som heter “Genral public” som handlar om hur jag hatar dom flesta personerna jag måste snacka med i telefon där jag jobbar.

IKVÄLL HAR NI SLÄPPFEST FÖR ER DEBUT-EP. MEN DEN HAR REDAN FUNNITS ATT KÖPA ETT TAG VA?
– Den kom ut i slutet av juli! Vi visste inte exakt när den skulle komma och folk har varit bortresta osv så nu pa lördag var första datumet alla kunde…

NÄR SPELADE NI IN EP:N OCH HUR SÅG DEN PROCESSEN UT?
– Vi spelade in 3 demos först… Vilket var innan vi visste att vi skulle släppa något material. Vi bestämde oss för att spela in för att det var en massa av våra kompisar som ville höra hur vi lät. Vår kompis Mark Jasper (som är med i bandet Witching waves) driver en inspelningsstudio som heter Sound savers, så vi bestämde oss för att spela in där när dom hade en dag ledigt. Så vi spelade in tre låtar då: Last night, Strange feeling och Tied down. Sen bråkade vi lite om ifall vi skulle släppa en sjua eller en kassett… Det var lite olika personer som var intresserade av att släppa oss. Nar Paco fran LA Vida Es Un Mus kontaktade oss så bestämde vi oss för att släppa den med honom då han redan har en fantastisk distro! Så då spelade vi in två låtar till och bestämde oss för att ha med Last night och Tied down fran demon, då vi gillade hur dom lät redan.

Det svåraste att komma överens om var såklart skivomslaget… Vi kommer nog anlita någon annan att göra det åt oss i framtiden! Det är Lucy som har ritat det vi har nu och vi jobbade tillsammans med layout osv.

 

HUR KÄNNS DET NU NÄR DEN ÄR FÄRDIG?
Maria: Känns overkligt! Jag trodde aldrig att jag skulle slappa en skiva i mitt liv, men ja det är fantastiskt! Vi ar alla supernöjda!

VAD HÄNDER PÅ SLÄPPFESTEN IKVÄLL?
– Vi har lyckats få 3 asbra band att spela: Personnel, Quango och Monotony (som är alla medlemmar fran Sauna youth fast med andra instrument), så vi ser jättemycket fram emot att se dom! Det kommer även vara gratis alko-slush puppies tidigt pa kvallen och sen DJs tills baren stänger vid 2… Kommer bli sjukt kul!

GC_Primetime_4Foto: Primetime

VAD ÄR ERA PLANER OCH FÖRHOPPNINGAR FÖR BANDET FRAMÖVER?
– Just nu fokuserar vi på att göra nya låtar… Sen vill vi släppa ett album sa småningom och gärna turnera ocksa! Förhoppningsvis utomlands… Paco har sagt att han ska forsöka fixa en Japanturné haha. Så vi får se!

JAG HAR FÅTT INTRYCKET AV ATT DET ÄR EN VÄLDIGT SPÄNNANDE OCH HÄNDELSERIK PUNKSCEN I LONDON JUST JU – MÅNGA BAND SOM KNYTER AN TILL RIOT GRRRL, DIY och QUEER ETC. HÅLLER NI MED? ANSER NI ER VARA EN DEL AV NÅGON SCEN OCH HUR SKULLE NI ISÅFALL BESKRIVA DEN?
– Absolut! Stämmer precis! Det ar en asbra scen just nu, det känns som att det är mycket tack vare en spellokal som heter Powerlunches som ligger i Dalston. Det ar en liten källarlokal och bar, alla som jobbar där är även med i asbra band själva så det är väldigt kul… Dom har punkspelningar där typ varje kväll i princip och det ar alltid max £5 i inträde. Vi spelade vår första spelning där och tror detsamma gäller för väldigt många andra band i scenen också!

FÖRUTOM ER, VILKA ÄR DE BÄSTA BANDEN I LONDON JUST NU?
– Alla banden vi spelar med på släppfesten (Quango, Personnel and Monotony), samt  i ingen speciell ordning; Good throb, Tense men, Frau, Sauna youth, Human hair, Shopping, Primitive parts, Cold pumas, Claw marks.

GC_Primetime_Poster

GC_Pricklinje2

Här kan du beställa ditt eget ex av Primetime’s 7″!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s