MUSIK: Tess Törner

TESS
Foto: Privat

Tess Törner är en person som alltid har flera roliga projekt igång. Jag träffade henne första gången för lite drygt åtta år sedan, då jag och några vänner filmade dokumentären Children of the core. Hon spelade i ett band som hette Kamikatze och vi fick följa dem när de spelade in en skiva. Ni kan läsa om projektet samt se filmen här.

Idag arbetar Tess som ungdomsledare på musikhuset Black Sheep i Solna. Tillsammans med Black Sheep och Popkollo arrangerade hon ett metalkollo vintern 2014, vi var där och föreläste om Riot Grrrl. Förutom sitt arbete på Black Sheep så spelar Tess i två band, DJ:ar och arrangerar klubb. Jag bad henne berätta lite om hennes olika projekt:

tess_citat02

För mig har musiken varit en räddning i livet kan man säga. Jag har inte haft en särskilt bra uppväxt så musiken har varit en terapi på många sätt. Vet inte riktigt hur det kommer sig att det blev just punkscenen. Kanske för att jag kunde finna någon slags trygghet och samhörighet med människorna i scenen och musiken berörde mig.

BANDEN: Jag och mina vänner Anna & Ella startade Kamikatze 2004 (tror jag det var). Vi släppte vår första 12″ EP 2005, därefter hann vi med 2 fullängdare, en 7″ samt en sista 10″ EP. (På Lp’n “Falling for you” samt 10″ EP’n var Viktor Forss basist i bandet. ) Vi var unga, peppade, kreativa. Det är jag fortfarande men kanske på en annan nivå.

KAMI01
Foto: Privat

KAMIKATZE kommer alltid vara min “bebis”, det var mitt första seriösa band och tillsammans hann vi med runt 7 turneér och 5 skivsläpp. Vi var 100 procent DIY, vi spelade sjukt snabb trashpunk och det bästa av allt, vi var en inspirationskälla för många unga tjejer! Efter Kamikatze har jag spelat i ett gäng band: Bruce Banner, Black Feet, Perculators.

L’OBSCURITÉ Numera lyssnar jag på det mesta som är mörkt, allt från Chelsea Wolf, The Soft Moon till det mer garage-iga soundet: Bass drum of death, Lost Sounds, Mind Spiders. Med några av dessa influenser i bakfickan startade jag L’obscurité, som är ett utav mina nuvarande band, tillsammans med Rickard.


SNAKE Jag startade nyligen ett band med mina vänner Madde & Mia. Jag har varit peppad på att spela trummor länge, och nu äntligen får jag göra det i ”Snake”. Håll ögonen & öronen öppna, vi är great!

SNAKE
Foto: Snake

DJ KOLLEKTIVET Madde (Snake) startade tillsammans med Clara, Iida, Mira och mig Dj kollektivet Lovers & Other Strangers. Vi skänker allt gage till olika kvinnojourer. Känns sjukt bra att vara en del av det.

LOST SOUND Jag har mer eller mindre lagt arrangörskapet på hyllan efter typ 8 års arrangerande med bland annat DIY klubben Who Killed Marilyn. Det blev för tuff konkurrens mot slutet. Numera kör jag tillsammans med två vänner Klubben Lost Sound på Debaser. Där sköts det mesta av sig själv vilket är skönt efter allt slit man gjort. Vi arrangerar inte så ofta. Sist vi körde var i mars på Debaser Strand. Sista Sekunden, Primitive Rites, Gamla Pengar, Agent Attitude spelade (en tjej på scen, men så ser HC scenen ut tyvärr).

VAD HÄNDER FRAMÖVER? Vi ska spela lite med L’obscurité bland annat i Gbg samt på en liten festival utanför Uppsala i sommar, vi hoppas även få spela på Oslo Psych Fest, vore fett! Sen blir det snart inspelning med nya bandet Snake så vi kan komma ut å spela lite. Dj kollektivet LAOS kör klubb i Bar Brooklyn sista onsdagen i månaden, kom dit å dansa! Många bollar i luften, jag har en rastlös själ.

TIPS: Måste namedroppa Sippinkollektivet som består av ett gäng unga kreativa peppade människor i Stockholm som gör mycket för DIY scenen. De har även ett jämställdhetstänk i sina bokningar, vilket är great. En eloge till dem!
(Läs inlägg om Sippinkollektivet här.)

EN PLAYLOST FRÅN TESS

Josefin Öhrn – Sunny Afternoon
Chelsea Wolfe – Feral Love
The Coathangers – Hurricane
Nu Sensae – 100 Shades
The Soft Moon – Feel
Roky Erickson – Two Headed Dog
Anna Von Hausswolff – Mountains Crave
MF/MB – The window
Lost Sounds – Moving Mouths – finns ej på Spotify
Massive Attack – Teardrop
Mind Spiders – Skull-Eyed

 

 

 

One response to MUSIK: Tess Törner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s