INTERVJU: Popkollo Falun

popkollo_poster

En solig vårdag för lite drygt en månad sedan promenerade jag till kulturföreningen Bergstenskas lokaler i Falun. Där träffade jag Amanda Jonsson och Hanna Edlund som är två av personerna bakom Popkollo Falun.

Popkollo Falun hölls för första gången förra året och succén var ett faktum med ett fullbokat kollo. I år arrangeras inte mindre än två femdagars dagkollon: ett för tjejer mellan 11 och 14 år som startar den 21 juli och ett annat för tjejer mellan 14 och 18 år som drar igång den 28 juli.

Jag träffade Amanda och Hanna för att prata Popkollo, musik och feminism och möttes av en kopp kaffe och två peppade arrangörer.

– Efter att enbart ha skrivit om våra kollon på vår Facebooksida är vi nästan fullbokade. Det är roligt, säger Amanda.

Det är stor skillnad från förra året, det var mer arbete då. Mycket av grundarbetet är gjort. Popkollo Falun finns numera på kartan. De får dessutom mycket hjälp och stöd från sin omgivning och har ett bra kontaktnät i Dalarna.

Både Amanda och Hanna har alltid spelat musik i olika konstellationer.

– Vi har alltid spelat, det är ju så jävla kul, men så hamnar vi alltid i diskussioner om ”varför är det så få tjejer som spelar”? berättar Amanda.

– Jag slutar heller aldrig förvånas över att folk fortfarande höjer på ögonbrynen när jag kommer in på ett spelställe och de förstår att jag spelar i bandet, berättar Hanna.

– Jag tycker att det är så jävla konstigt att det fortfarande är så! Utbrister Amanda.

Amanda och Hanna driver sedan tidigare en Rockskola för ungdomar, så när Amanda Hollingby Matsson frågade om de skulle starta Popkollo ihop var det ingen som tvekade. Det kändes som en naturlig utveckling.

Amanda och Hanna betonar vikten av förebilder för att musikscenen ska vara mer inkluderande och bli mer jämställd.  De menar att tjejer behöver se tjejer som spelar för att den platsen ska kännas som deras.

-Jag har spelat sedan jag var typ sju, olika instrument. Av någon anledning som jag inte fattade då så blev mitt spelande begränsat till hemma på rummet. Ingen frågade om jag ville vara med och spela i band och det var aldrig så att jag frågade någon själv. Jag satt hemma och övade för att bli tillräckligt bra, medan mina killkompisar såg en självklar plats och tog den, berättar Amanda.

Först nu, många år senare, inser hon hur konstigt det är att hon aldrig haft en kvinna som exempelvis instrument- eller ensemblelärare:

– Jag träffade aldrig äldre tjejer som spelade bas som jag. Det vill jag ge till unga tjejer idag, det där jag aldrig fick.

Kollot ska vara en trygg plats där du får testa olika instrument, delta i coola workshops och nätverka. En plats där tjejer inte är undantaget och där du är basist och inte ”tjejbasist”.

– Är killar med är det lätt att falla tillbaka i de mönster vi vill bryta, berättar de.

Det handlar inte om att tjejer och killar inte ska spela ihop utan att stärka tjejer så att de också kan se sin plats när de exempelvis söker musiklinjen eller vill spela i band.

Idag är båda Faluns kollon fullbokade men för de som vill engagera sig på annat sätt söker de nu funktionärer. De efterlyser ”personer som lagar mat, roddar, hänger med kidzen och är behjälpliga under aktiviteter, fixar iordning inför konsert, transporterar utrustning. Det kan komma att bli lite allt möjligt. ” Kontakta dem via deras facebooksida eller via mail hanna.edlund@popkollo.se Berätta vem du är och vad du är intresserad av att hjälpatill med samt om du har några roliga skills du tror passar Popkollo.

Läs mer om Popkollo här. Grrrl Collection besöker Popkollo Hultsfred den 26/6, läs mer om det här.
 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s