D.I.Y: Dokumentären Children of the Core


Under vintern 2006 och våren 2007 spelades dokumentärfilmen Children of the Core in, en film om den svenska punk- och hardcorescenen som den såg ut då.

Det var jag, min ”parhäst” Maria Bäcklander Tomas Stark och Ellinor Wahlund som gjorde filmen, ett projekt i vår TV-utbildning.

Blackflag_Kira
Black Flag – Slip it in (1984), Kira Roessler

Jag hade sett filmen American Hardcore och blivit arg och peppad. Hardcorescenen är mansdominerad. Filmen var mansdominerad. Adrenalinet pumpades ut i blodet när jag hörde Kira Roessler (basist i Black Flag) prata om skivan (eller snarare omslaget till skivan.) ”Slip It In”:

Första låten på skivan går också under namnet “Slip it In”. Några rader från låten har ni här:

“You say you didn’t think (Slip it in)
You said you had too much to drink (Slip it in)
Is it in the chemical? (Slip it in)
Or is it just some part of you?

You say you don’t want it
You don’t want it
Say you don’t want it
But then you slip it on in”


Jag tycker att det hon beskriver visar ett bra exempel på varför musikscenen är mansdominerad. Den plats som tilldelas kvinnor är inte nödvändigtvis där vi vill vara. Alla nöjer sig inte med att vara någons flickvän, stå längs med väggarna på en spelning eller ”köra” på en låt. Framför allt, varför acceptera en sexistisk miljö?

Ambitionen var att hitta en ingång i scenen som inte enbart var killar som spelar, minns, skapar och arrangerar. Inte en separatistisk film och inte på ett sätt där vi återigen skulle synliggöra kön istället för bra musik. Vi var säkra på att vi kunde hitta ett band att följa som både skulle vara bra och inte skulle upprätthålla de normer som råder inom scenen. Det kräver lite mer att gå utanför normerna, men det är inte omöjligt, inte ens särskilt svårt. Vi behövde bara vara medvetna om de sociala strukturer som råder, bekräfta dem för att sedan bryta dem.

Vi fick följa punkbandet Kamikatze i replokalen samt under inspelning av deras skiva “Jag är defekt”.

Vi kontaktade även Ina – en person som länge varit delaktig i scenen och skulle kunna svara på de frågor vi hade på ett bra sätt. Ett självklart val.

I filmen får ni även möta fint folk som: Marcus Källman, Peter Sehlin, Jonathan Carlsson och alla på spelstället Kungen, Micke och Justus. Ni får se band som Outlast, Meleeh, Smackdown och Hope Conspiracy.

Urvalet av ovanstående band var delvis baserat på material vi redan hade samt vad som hände i närheten av Stockholm just då.  Detta pga den begränsade tiden för produktion samt nollbudget.

Filmen premiärvisades på Debaser Slussen den 1 december 2007. Vi kopierade upp några DVD-ex samt tryckte tygpåsar. Det är inte förr än nu hela filmen ligger uppe på nätet.

affisch_merch_children

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s