IKON: Kim Gordon

Kim Gordon. Illustration: N A T T S K I F T E T

Kim Gordon – basist, gitarrist, sångerska, producent, konstnär, videoregissör, kläddesigner, skådespelerska etc. En svincool person med till synes osviklig integritet och pondus, samt förebildernas förebild – bokstavligt talat. Så här har exempelvis Kathleen Hanna beskrivit sin relation till henne:

“She was a forerunner, musically. Just knowing a woman was in a band trading lead vocals, playing bass, and being a visual artist at the same time made me feel less alone. /…/ As a radical feminist singer, I wasn’t particularly 
well liked. I was in a punk underground scene dominated by hardcore dudes who yelled mean shit at me every night, and journalists routinely called my voice shrill, unlistenable. Kim made me feel accepted in a way I hadn’t before. Fucking Kim Gordon thought I was on the right track, haters be damned. It made the bullshit easier to take, knowing she was in my corner.”

Mest känd är Kim Gordon som basist, gitarrist, sångerska och låtskrivare i legendariska Sonic youth, som startades 1981 och släppte 16(!) studioalbum innan de splittrades 2011. Men hon är och har varit inblandad i en mängd andra konst- och musikprojekt före, under och efter tiden med Sonic youth. Ett exempel är bandprojektet Free Kitten som hon startade på 90-talet tillsammans med Julia Cafritz från Pussy Galore.

Kim Gordon producerade Holes debutalbum Pretty on the inside, och har tillsammans med Spike Jonze regisserat videon till The Breeders megahit Cannonball. En grym person med ett finger med i spelet i många grymma projekt, helt enkelt!

rad_scallo_640

Detta inlägg är en del i ett stolt samarbete mellan Grrrl collection och illustratören
N A T T S K I F T E T. Under några veckor framöver illustrerar Nattskiftet inlägg om kvinnliga ikoner som vi tycker om. Illustrationerna finns även att köpa som tryck i Nattskiftets shop från och med det att vi publicerar dem här – kolla in www.nattskiftet.tictail.com!

Ett hett tips är också att följa Nattskiftet på instagram: @nattskiftet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s