VECKANS SKIVA: Julie Ruin – Julie Ruin

GC_Veckansskiva_JulieRuin

Är så himla glad över att jag äntligen har lyckats lägga vantarna på denna skivan på vinyl – Julie Ruin, Kathleen Hannas soloprojekt från 1998. (Ej att förväxla med The Julie Ruin, Hannas nya band som är just ett band och något av en fristående fortsättning på soloprojektet Julie Ruin.) Helt klart en av de skivor som har påverkat mig mest genom åren.

Jag älskar punkens DIY-attyttid och har nog aldrig stött på en skiva som väcker dess känsla av att “det här kan ju jag också göra” lika starkt hos mig som den här. Den fick mig att rota fram den lilla casiosynten som min syster hade fått som jultidningspremie, koppla ihop den med en distpedal bara för att testa om det funkade och spela in trasiga komp och gulliga plinkmelodier på kassettbandaren i mitt flickrum. Våga testa.

Det är det ena. Det andra är att den i sig är ett helt fantastiskt verk både musik- och textmässigt.

Jag har ofta tänkt att det talas på tok för lite om den här skivan när det talas om Kathleen Hanna (eller om musik över huvud taget, för den delen), Bikini kill och Le Tigre i all ära. Därför blev jag så himla glad när jag såg The Punk singer, där det läggs väldigt stor vikt vid just Julie Ruin-skivan. Äntligen!

Apropå det – ni har väl inte missat att The Punk singer kommer att visas på Tempo dokumentärfilmsfestival som går av stapeln i Stockholm i början av mars?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s