VECKANS SKIVA: Troll – Troll

GC_Veckans skiva_Troll

Veckans skiva är falubandet Trolls självbetitlade debutalbum från 1989.

Troll var mina första idoler, och så här i backspegeln känns de som ett rätt bra val av förebilder för en femåring på åttiotalet. Ett gäng på sju bästistjejer som börjat repa ihop på fritidsgården (dessutom i min egen hemstad Falun!) och gått vidare till att släppa skivor, få en megahit (Jimmy Dean) och turnera både i Sverige och utomlands. Det faktum att de var tjejer i band som inte bara sjöng och dansade utan även spelade instrument är jag övertygad om öppnade många mentala dörrar för mig. Det hörde inte direkt till vanligheterna i den typ av mainstream musikkultur som jag hade tillgång till vid den tiden. Att få utrymme för att identifiera sig med en trummis, basist eller keyboardist var revolutionerande, även om jag inte fattade det då.

Jag kommer ihåg att våra föräldrar tog med mig och min storasyster till invigningen av varuhuset B&W i Falun där Troll uppträdde live. Jag var superblyg men vågade mig ändå fram för att få ett svartvitt foto med deras autografer. Värsta grejen!

Jag kommer också ihåg hur jag tillsammas med samma storasyster och våra kusiner raidade garderoben, klädde ut oss i neon och spraytuperat hår och uppträdde som Troll för föräldrarna när vi hade släktträff.

Och när jag och mina kompisar startade ett eget band i mellanstadiet, repade i musiksalen på lunchrasterna, skrev låtar och skaffade spelningar, är jag övertygad om att Troll även där hade ett inspirerande finger med i spelet. Förebilder alltså, bästa grejen.

Med andra ord – ett sjukt viktigt band för mig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s