MUSIK: Patti Smith – Horses

veckansskivaPattiSmith
Patti Smith – Horses

Gloria var den första låten jag lyssnade på med Patti Smith. Jag hade länge stått och tittat på omslaget till Horses i skivbutiken i Falun. Det tilltalade mig, kvinnan på framsidan såg cool ut.

Hemma spelades mycket rock av män. Min musiksmak var, som den ofta är, formad efter de jag umgicks med och framförallt de killar jag umgicks med, då det ofta var med dem jag delade mitt musikintresse. Inget ont om dem eller de band som vi lyssnade på. Jag tror att det spelar stor roll när det kommer till representation av kvinnor i musikscenen och uppfattningen om att ”kvinnor inte finns”. Vi finns, men kanske inte där du är.

Jag fick veta att Patti Smith var gift med Fred Sonic Smith i MC5, ett av mina favoritband. Det kan låta löjligt att rekrytering av ny musik kan gå till så. Observera att detta var tiden innan du kunde kolla upp en band på nätet.

Internet i all ära men tyvärr så tror jag att en del av rekryteringen fortfarande går till så. Även om internet har öppnat många dörrar för mig och min musiksmak. Vi söker tips i våra egna kretsar, vi vill hitta referenser och något som säger oss att detta är ok att lyssna på. Valen blir ofta de säkra korten, det vi känner igen. Valen följer ofta normen, vita män med gitarrer. Det är mycket som faller bort.

Det som slutligen fick mig att köpa skivan Horses var när jag lånade ett blandband av min vän Kerstin (som hon fått av en annan vän, där av lånet). Låten Gloria med Patti Smith var med på bandet. Det avgjorde saken, Patti Smith var bäst.

Patti Smith knuffade ner MC5 från piedestalen. Jag köpte alla hennes skivor för de pengar jag slitit ihop på mitt sommarjobb. Mina föräldrar tvingade med mig på semester när jag jobbat färdigt. Jag minns långa bilresor med ett Svenskt sommarlandskap utanför bilrutan. Vackra ängar, mörkar skogar, övergivna lador, lukten av bil som fick mig att få ont i huvudet. Många fina låtar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s