Lava öppnar Zinecentral!

GC_Zinecentralen_FEAT

Bild: Lava Bibilitek & Verkstad

Lava Bibliotek & Verkstad är en kreativ oas för alla mellan 14 och 25 år, belägen i Kulturhuset mitt i Stockholm. Nu öppnar de Zinecentralen – ett fanzinebibliotek för insamling och utlån av zines – och vi tycker såklart att det är en superbra idé (vi gillar ju fanzines som ni veeet vid det här laget)!

Invigningen av Zinecentralen går av stapeln om ett par veckor, helgen 9–10 maj, men redan nu på lördag tjyvstartar de med fanzineworkshop! Vi har ju själva arrangerat flera fanzinesworkshops med Grrrlcollection förut och kan intyga att det är cirka världens roligaste grej, så passa på att anmäla er ni som har möjlighet! Mer info hittar ni HÄR.

Och ni som redan är i full gång med fanzinemakandet – lämna in dem till Zinecentralen så att fler kan läsa dem! Vi har såklart bidragit med några sällsynta pappers-ex av våra workshopfanzines Let’s write herstory (som vi har skrivit om HÄR och HÄR).

GC_Lets write herstory 1-3_WEB
Foto: Malin Ringsby

GC_Pricklinje2

Vill ni veta mer om allt det här bra? Vi med! Så vi ställde några frågor till bibliotekspedagogerna Alice Kassius Eggers och Jon Ekström som drar i trådarna på Lava Bibliotek & Verkstad:

GC_Zinecentralen_1
Jon Ekström och Alice Kassius Eggers. Foto: Petter Zerpe

VARFÖR ÖPPNAR NI ZINECENTRALEN?
Då Lava i augusti 2014 blev ett bibliotek igen känns det roligt att ta till vara på de oetablerade kulturskapare som är Lavas besökare. Lava har ju alltid varit en plats för DIY-kultur men nu har vi dessutom strukturen för att kunna ha en ordentlig utlåningsapparat runt det. Vi vill att allt i Zinecentralen ska finnas med i bibliotekets katalog så att folk överallt kan söka och hitta fanzines i vårt bestånd. Vi vill luckra upp gränsen mot den mer etablerade kulturen, så att allt får vara lika viktigt här i vår lilla utopi. Ett hemmagjort recept på morotssoppa kanske är mycket viktigare för vissa besökare än Jan Guillous alla böcker sammanlagt.

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ BRA MED PAPPERSFANZINES TYCKER NI?
Vi älskar internet och att folk gör mer egna grejer i stor utsträckning där nu. Men det finns något visst med att bläddra i papper, läsaren får liksom ett helt verk samtidigt och kan lockas in i texter och bilder en kanske inte hittar annars. Plus den sociala dimensionen om att hänga i gäng och bläddra ihop. Sen filosoferar vi om att avsändaren på vissa sätt tillåts vara mer anonym än på nätet, samtidigt som det inte behöver blandas in förlag, tryckerier och annat ur företagsvärlden. Papper kan man dessutom elda upp, det kan man inte göra med internet!

KOMMER DET ENBART VARA NYPRODUCERADE FANZINES I BIBLIOTEKET, ELLER SAMLAR NI IN GAMLA OCKSÅ?
Under tiden vi bygger upp Zinecentralen så vill vi ha in allt, från alla och alla tider (även om vi mest aktivt uppvaktar de i vår målgrupp dvs 14–25 år). Sen är väl tanken att kunna fokusera på nyproducerat så mycket som möjligt, så att det inte känns som ett arkiv utan som en levande och angelägen hylla, precis som resten av biblioteket.

VEM KOMMER KUNNA LÅNA ZINEN, HUR FUNKAR DET?
Precis som resten av vårt bestånd – alla får låna som kommer in till Lava Bibliotek & Verkstad och har Stockholms stads bibliotekskort.

VILKA ÄR ERA BÄSTA FANZINETIPS?
Förhoppningsvis är det bästa fanzinetipset något som är på väg in. Bland gamla favoriter måste jag (Alice) nämna Rubbersoul (och nätvarianten Rubbersoulinspace) och mytomspunna Plebs. Och jag (Jon) tycker Sabotage är värt att nämna, samt något av Liv Strömqvists första alster som fanns i Lavas gamla bibliotek.

VILKET ÄR DRÖMFANZINET – ETT NI ÖNSKAR ATT NÅGON SKULLE PRODUCERA OCH LÄMNA IN TILL ER?
Jag (Alice) vill gärna se fanzines om oväntade grejer typ enhörningar. Men vad som helst som kommer in från nåt okänt håll om nån okänd grej är ju svinkul.

VARFÖR BORDE ALLA FANZINEMAKARE DÄR UTE SE TILL ATT LÄMNA ETT EX AV DERAS FANZINE TILL ER?
Det är så himla mäktigt att något en gjort är sökbart och kan hitta läsare utanför den egna kretsen. Plus att vi kommer ge dem ömhet och kärlek och är övertygade om att våra besökare kommer göra detsamma!

GC_Pricklinje2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s