INTERVJU: Sara May Kahl

GC_Ikon_SaraMay 1_WEB
Sara May Kahl. Foto: Privat

Kommer ni ihåg de fina country-ikonerna som publicerades här på bloggen under en månads tid i vintras? Det var Sara May Kahl som ritade porträtt av några av sina musikfavoriter – Wanda Jackson, Loretta Lynn, Tammy Wynette och Dolly Parton, närmare bestämt – som ett led i vår IKON-serie där vi samarbetar med konstnärer och illustratörer vi tycker är grymma.

Sara bor i Falun och jobbar som snickare i egen firma, är expert på ekologiskt och hållbart byggande och håller dessutom på med en massa spännande konstprojekt. Som gammal barndomsbästis – och bandkollega – till detta kreativa proffs är jag kanske en aning partisk, men vill ändå hävda att hon är rätt himla fantastisk!

Såklart vill vi avsluta även detta IKON-samarbete med en intervju i vanlig ordning. Här kommer den!

GC_Pricklinje2

GC_Ikon_Dolly Tammy_SaraMay
Illustration: Sara May

VARFÖR VAR DET JUST COUNTRYSTJÄRNOR DU VALDE ATT ILLUSTRERA FÖR GRRRLCOLLECTION?
För att countryn ligger mig varmt om hjärtat och är något som jag gärna vill lyfta fram. Det är ju en väldigt bred genre så det finns verkligen något för alla!

ÄR DESSA FYRA DINA PERSONLIGA FAVORITER?
Ja absolut, men framför allt Dolly Parton. Under tidigt 90-tal köpte mina föräldrar en ny musikanläggning med cd-däck och bland de första skivorna de införskaffade var en best of med Dolly Parton som jag älskade. Sedan dess är hon en favorit som med sin musik träffar mig rakt i hjärtat. Jag är till och med svag för de cheesy 80-talslåtarna hon gjorde! Förutom att göra grym musik beundrar jag även henne som person, smart, klok och med massor av humor, en av få riktiga idoler jag har. Hon betyder såpass mycket för mig att jag just nu håller på att få hennes porträtt tatuerat på min höft!

 Sara 7 år – redan då hängivet Dolly Parton-fan.

ÄR DET MEST COUNTRY DU LYSSNAR PÅ NÄR DET KOMMER TILL MUSIK?
Nej jag har en rätt blandad musiksmak som jag brukar sammanfatta med rock a la MC5, 77punk, doom/stoner, och gammal country. Tyvärr har jag blivit rätt kass på att lyssna in mig på ny musik så det blir mest samma gamla.

HAR DU NÅGON RELATION TILL RIOT GRRRL?
Ja absolut! Under högstadiet i slutet av 90-talet kretsade mitt liv väldigt mycket kring musik, jag både lyssnade och spelade. Såhär i efterhand tror jag att det var väldigt viktigt att jag hittade kvinnliga musiker som jag kunde identifiera mig med, som inte bara spelade akustisk gitarr och sjöng fint i stämmor utan spelade med dist, lät ”illa” och tog plats. Babes in toylands version av Celine Dions All by myself gick varm i mitt tonårsrum och illustrerar det där rätt bra. I slutet av högstadiet startade jag och min bästis Malin – d.v.s. Malin här på Grrrlcollection – vårt eget riot grrrl band Jenny came back där vi levde ut det hela till fullo med allt från DIY-posters till rosa babydollklänningar. Under denna period gick jag under namnet Oskar då jag fick för mig att det passade mig bättre än Sara. Det var väl även ett uppror mot att namn ska vara könsbestämda och skönt nog så köpte de allra flesta det och jag träffar ibland på folk som kände mig från den tiden som fortfarande kallar mig Oskar.

GC_Ikon_SaraMay GC_WEB
Jenny came back, cirka år 2000. Foto: Alf Hermansson

BERÄTTA OM DITT MÅLAR-/TECKNARINTRESSE! NÄR VÄCKTES DET?
Jag har alltid tecknat och målat eller hittat andra sätt att uttrycka mig på. Jag började på konst och form-linjen på gymnasiet men bytte sedan till en linje med fotoinriktning. Mycket tid spenderades i mörkrum vilket jag nyligen tagit upp igen och håller workshops i hur man bygger en hålkamera. Jag skulle gärna studera mer konst men det är svårt om man bestämt sig att man vill bo i en liten stad och inte vill flytta. Jag försöker istället utveckla mitt skapande genom att hela tiden testa på nya tekniker och utmana mig genom att sätta deadlines till olika utställningar, konst-tävlingar och uppdrag.

GC_Ikon_Loretta Wanda_SaraMay
Illustration: Sara May

VAD HAR DU ANNARS FÖR DIG NÄR DU INTE TECKNAR COUNTRYSTJÄRNOR?
Jag är utbildad snickare och har min verkstad hemma på gården där jag bor. Sedan två år tillbaka är jag helt min egen och frilansar inom de områden som intresserar mig. Jag utför byggjobb inriktade på hållbart byggande samt byggnadsvård, vilket är de sätt jag är övertygad om att vi kommer att bygga i i framtiden. Jag föreläser om hållbart byggande och mitt egenbyggda ekologiska hus, jag skriver och fotograferar för tidningar. Och så blir det mer och mer jobb inriktat på just konst, utsmyckningar och installationer. Senast smyckade jag ett glashus till skid-VM i Falun.

VAD HAR DU FÖR PLANER FRAMÖVER?
Jag fyller 30 i vår och håller precis på att bygga ett växthus av gamla fönster till mig själv i födelsedagspresent. Jag ser fram emot sommaren då jag kommer odla en hel del, jobba lagom mycket och umgås med familj, vänner och min lilla hund!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s