INTERVJU: Alice Boman

GC_Alice Boman_FEATFoto: Malin Ringsby

Ikväll spelar Alice Boman på Way out west. Drömska poplåtar i fantastisk lofi-paketering som jag ser fram emot att ta del av live för första gången! Tidigare i somras träffade jag henne på Kulturhuset i Stockholm och pratade om låtskrivande och DIY och andra fina saker. Hög tid att ni får ta del av den intervjun ju, här kommer den!

GC_Pricklinje2

När jag träffar Alice Boman är det nästan precis ett år sedan debut-ep:n Skisser släpptes och allt rullade igång. En debut bestående av några låtar hon bara några månader tidigare hade skickat in till Studio Möllan i hemstaden Malmö i samband med en en förfrågan om studiotid.
– Jag var ganska naiv, minns Alice. Typ frågade om man skulle kunna spela in en låt på en timme, och vad det skulle kosta…

Ambitionen var att få spela in sina hemmasnickrade sovrumsinspelningar i en riktig studio. Men responsen blev en annan än hon tänkt sig. På Studio Möllan blev man imponerade av hennes låtar precis så som de var, och skickade hennes femspårsdemo vidare till skivbolaget Adrian recordings i befintligt skick, med uppmaningen att detta nog var något se borde släppa. Bolaget nappade, och ett par månader därefter anlände 300 nypressade sjutumsvinyler från presseriet – ep:n Skisser.
– Det var lite chockartat, inte precis vad jag väntat mig. Så även om min första impuls när jag fick veta att de ville släppa låtarna var att skrika ”JA!” så är det klart att det tog ett tag att vänja sig vid tanken. För mig var ju låtarna bara just skisser, helt ofärdiga. Men jag valde att lita på skivbolagets omdöme, och det är jag glad för. Nu tänker jag att det ligger något ganska fint i det där att låta folk ta del av det inte helt färdiga också.
SER DU DEM FORTFARANDE SÅ, SOM OFÄRDIGA LÅTAR?
– Ja, till viss del i alla fall. Det är inte omöjligt att jag kommer vilja återvända till dem någon dag och göra klart dem, det skulle kunna bli ett spännande projekt. Men just nu känns det roligare att gå framåt, att skriva nytt.

GC_Alice Boman_2Foto: Malin Ringsby

Det heminspelade soundet som Alice Boman har uppmärksammats för är med andra ord snarare sprunget ur begränsade möjligheter och tillgängliga verktyg än planerad strategi, och skrivprocessen och inspelandet är sammanflätade. Låtskisser samlas på en 4-kanals handy recorder och förs sedan över till datorn.
– Jag skriver mest på kvällen, kommer in i rätt känsla när jag är lite trött. Ofta dyker låtidéer upp halvvägs in i en film eller mitt i en rad i en bok, och brukar börja som en vers eller en refräng som jag spelar in på röstmemo. Förhoppningsvis plockar jag sen upp dem vid ett senare tillfälle och sätter ihop dem till en färdig låt, men många hamnar bara i datorn och glöms bort. Jag är otroligt dålig på att arkivera mina låtskisser och det där med att slutföra låtar är också något jag försöker bli bättre på…

I somras släpptes Alice Boman fullängsskivan ”Ep II & Skisser”. Som titeln skvallrar om är det dock egentligen en dubbel-ep bestående av Skisser samt 6 nyinspelade låtar – ”EP II”. På de nya låtarna samarbetade Alice Boman med Tom Malmros från This is Head – en ny typ av skrivprocess för henne.
– Den största skillnaden när jag spelade in de nya låtarna jämfört med Skisser var att jag var medveten om att de skulle släppas, vilket var både jobbigt och roligt. Sen var det såklart annorlunda att blanda in fler personer i låtskrivandet också. På ett sätt är det väldigt skönt att göra allt själv. Samtidigt hade jag längtat efter att samarbeta musikaliskt och tycker att det har varit ett väldigt bra sätt att lära sig om sig mer om sig själv också. Jag blev tvungen att lära mig formulera vad jag ville – bestämma mig för en åsikt och argumentera för den – och det var nyttigt. Att ha de helt egenproducerade låtarna från Skisser i bagaget har såklart varit en trygghet i den processen – jag kan lita på att jag har något.

Det heminspelade soundet har hon dock hållit fast vid. Flera av de nyare låtarna är inspelade i hennes lägenhet och är i princip förstatagningar.
– Jag gillar när det finns något icke-perfekt med i inspelningen, det blir en nerv som tillför något.

DIN DIY-INSTÄLLNING TILL MUSIKSKAPANDE ÄR VÄLDIGT INSPIRERANDE! HAR DU NÅGRA TIPS TILL DEN SOM ÄR SUGEN PÅ ATT GÖRA OCH SPELA IN EGEN MUSIK MEN ÄR OSÄKER PÅ OM HEN KAN?
– Bara kör! Testa! Man behöver inte ha så mycket grejer. 4-kanaler – rec och stop – det räcker långt. Jag tror att den typen av begränsningar snarare kan vara en fördel, de gör att man hittar nya vägar och blir tvungen att experimentera. När jag skrev låtarna på Skisser var det just så – jag körde på kul och testade mig fram. På en av inspelningarna står jag och slår på micken samtidigt som jag sjunger, som substitut för en trumma. Det finns inga regler!

Klockan 00.30 ikväll kan du se Alice Boman live på Pustervik i Göteborg, som en del av Way out west 2014.

One response to INTERVJU: Alice Boman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s