INTERVJU: KATTHEM

KATTHEM_inlagg
Foto: Katthem

Punkbandet Katthems debut-EP Bby Shower släpptes digitalt strax före jul. Fem klockrena punklåtar på svenska som för tankarna till favoriter som Matriarkatet och Pink Champagne. Jag sitter på tåget med solen i ansiktet och lyssnar på låten Nattfjärilen:

GAMLA GATOR LUKTAR HÖST / INGEN KVAR HÄR, INGEN TRÖST
GAMLA GATOR VAR DU OCH JAG / NU FINNS BARA DOFTEN KVAR

Katthem kommer att spelas flitigt hemma hos mig 2016. Jag skickade över några frågor till bandet.

VILKA ÄR KATTHEM OCH VEM GÖR VAD I BANDET?
Vi är ett roterande punkband drivna av systerskap, kärlek, ilska och känslan av att ständigt vilja free the inre nipple när det passar sig som minst.
Alla skriver låtar, sjunger och byter instrument beroende på vad vi känner för. I regel sjunger den som skrivit låten och i regel är låttexterna på svenska.

HUR SKULLE NI SJÄLVA BESKRIVA KATTHEM?
Som en livsnödvändighet. Det är våran plattform för att säga vad vi tycker, spela och göra det som faller oss in utan några regler om hur saker “ska vara” eller låta. Vi vill sparka uppåt och skriva om sånt som stör oss. Sen backar och peppar vi varandra i allt vilket är fint. Vi drabbas väldigt ofta av hybris.

KATTHEM02
Foto: Katthem

HUR OCH NÄR TRÄFFADES NI?
Vi lärde känna varandra under hösten 2014 på en folkhögskola i Värmland där vi gick en låtskrivarlinje ihop.
Runt jul samma år bildade vi KATTHEM eftersom vi alla kände att vi saknade en miljö där vi kunde spela hur bra eller dåligt vi ville utan att någon skulle ha åsikter kring det. Ingen av oss hade spelat i band och ingen av oss kunde spela gitarrsolot ur Bohemian Rhapsody, no shame.

MINNS NI ERT FÖRSTA REP? OM JA, BERÄTTA OM DET?
Vi satt kvar efter en lektion och var allmänt trötta på världen. Kallo som just hade börjat ta trumlektioner började banka skiten ur pukorna och skrika “Vi startar punkbaaaand!!!” varpå resterande medlemmar tog varsitt instrument att respektlöst banka på. Det lät skit.

BERÄTTA OM ER FÖRSTA SPELNING!
Vi hade bara en låt och vi spelade riktigt jävla långsamt. Vi hade kramp, blåsor, rövsvett och plåster överallt.

VILKEN HAR VARIT DEN BÄSTA SPELNINGEN HITTILLS?
När vi spelade på Bakgårdsfestivalen i Arvika i somras. Vi återförenades efter tre månader isär. Det var en liten festival och stämningen kändes så genuin. Ella och Josefin hade gurglat whiskey för sina hesa halsar efter tips från sångpedagog och gick loss i mellansnacken med mycket skitsnack om snubbar.
Sen var det en väldigt kul spelning på UNO i Karlstad eftersom vi gick vidare till riksfinal i tävlingen Livekarusellen *skryter*. Vi blev sjukt stolta.

VAD ÄR DET VIKTIGASTE MED ERT BAND?
Att det inte finns några regler om rätt eller fel rent musikaliskt. Det finns ingen prestige i hur skicklig man är på att spela ett instrument. Mottot har alltid varit “det är lugnt det är punk”. Sen känns det viktigt att alla får plats. Vi alla är frontfigurer.

BERÄTTA OM EP:N BBY SHOWER?
Den innehåller våra allra första låtar. Politik, hjärtekross och frustration. Vi döpte den efter EP:ns sista låt “Baby shower” som handlar om det hemska i att inte bli bjuden på någons baby shower. Det här är ju vår debut-EP och vår förstfödda så vi får väl bjuda in alla andra att fira om ingen bjuder oss.

KATTHEM_EP640
EP:n Bby Shower. Illustration av Ellen Greider

VAD LYSSNAR NI PÅ FÖR MUSIK?
Vi har ganska spridd musiksmak. PJ Harvey, Björk, Patti Smith, Susanne Sundfor, Annika Norlin. Mycket coola kvinnor. Josefin är inne i en guilty pleasure-period och lyssnar bara på “töntig” musik typ Amy Diamond eller 90:s love songs. Vi tycker alla att Madonna är cool och vill öppna en Madonna-klubb där vi bara spelar Madonna-låtar.

VAD ÄR ERA PLANER FRAMÖVER?
Planen är att repa in våra nya låtar, så vi kan spela massor i sommar. När vi kan dom ska vi spela in en skiva. Fortsätta sprida vårt kattgospel!

LYSSNA PÅ KATTHEM HÄR
FÖLJ KATTHEM PÅ FACEBOOK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s