MUSIK: Lava Bangs – Ouch!

ouch_dush940

Hurra! Idag firar bandet Lava Bangs singel-släpp med låten Ouch! Lava Bangs är sedan gammalt ett favoritband här på Grrrlcollection. Bandet som tidigare hette The Volcano består av Sara Eriksson, SaraBeata Hagström och David Flood. Här berättar de om singelsläppet, D.I.Y-videos och deras relation till riot grrrl. De bjuder dessutom på en eminent låtlista samt ger dig möjligheten av vinna ett merch-kit!

HUR TRÄFFADES NI?
SaraBeata och Sara lärde känna varandra i gymnasiet och har spelat ihop i olika konstellationer i över 15 år (we are old!).  Framförallt i bandet Exit Iris som lades ner 2008. SaraBeata och David spelade tidigare ihop i bandet Kitty Of the Sea. När Mattias, som spelade med oss tidigare, lämnade The Volcano. Klurade vi på vilka trummisar vi kände och tänkte genast på David. Eftersom hen är en underbar person och trummis var det den enda rätta att fråga. David spelade i massa andra grymma band då så vi var nervösa att hen inte skulle ha tid. Men vi frågade om David kunde tänka sig att erövra världen tillsammans med oss och David svarade “JAAAAAA!!!!” efter tio sekunder, som tur är. Det kunde inte ha blivit bättre!

BERÄTTA OM ERT FÖRSTA REP?
Vi började med att köpa folköl och sen spela igenom befintliga låtar. David fick order om att spela “mindre folkhögskoligt” och långsammare, haha! Det klickade annars fett hårt musikaliskt och sen började vi skriva låtar ihop. De flesta låtarna på kommande skivan är nya men det finns även med några äldre som påbörjades med Matty vid trummorna.

BERÄTTA OM ER RELATION TILL RIOT GRRRL?
Riot Grrrl betyder SÅ mycket. Som inspiration, som kraft, som förebilder, som krigare som banat väg.

VAD ÄR VIKTIGAST MED ERT BAND?
Att spela musik. Att säga något. Att ge folk en grym liveupplevelse.

HUR SER BANDETS ORGANISATION UT?
Vi är väl mest goa kompisar som gillar att hänga och spela musik tillsammans. I samband med detta större släpp (vi har gett ut EPs själva innan) så har vi också varit tvungna att anamma lite mer admin. Typ starta företag och sånt, vilket gör att vi fått rodda med stadgar och budgetar hit och dit. Samtidigt har vi nu ett gött gäng runt oss som sköter saker som bokningar, press och produktion. Det är fortfarande mycket DIY men också DIT – Do It Together.

KUL MED SINGEL-SLÄPP! BERÄTTA OM LÅTEN OUCH!
JA! Vi är sååå glada att äntligen kunna släppa ifrån oss vårt första kärleksbarn. Vi har jobbat med albumet i snart ett år och Ouch! var sista låten vi skrev innan vi gick in i studion. Det blev sist in och först ut för den. Ouch! är en svängig och lite ledsam låt om livet med psykisk ohälsa. Hur saker gör ont och en ändå vill få en chans. En chans att andas, byta om från pyjamas. En chans att orka vidare.

NI SLÄPPER LÅTEN DIGITALT. VARFÖR?
Rent krasst för att vi inte har råd att pressa fysiska singlar. Albumet som släpps i mars 2016 kommer däremot att komma på vinyl, CD och digitalt. Och vem fan vill inte ta chansen att finnas på Tidal, LOL!

BERÄTTA OM VIDEON TILL LÅTEN?
Vi är ett band som hela tiden jobbat mycket visuellt. Det är allt från att hänga och klistra collage tillsammans till egna photoshoots och nu en video. Videon till Ouch! är ihopklippt av gammalt filmmaterial från en film som heter “Death Bed” som handlar om en säng som äter upp människor. Lite som det kan kännas att ha en depression. Sängen äter en, det går inte att ta sig upp även om en vill. Vi har klippt och klistrat som vanligt!

VAD INSPIRERAR ER?
Allt möjligt. Katter, TV, politik, mat, roliga GIFar, mensvärk, kärlek, hat.

VAD HÄNDER FRAMÖVER?
Vi släpper en singel till och i mars 2016 släpper vi vårt debutalbum “Quit Continue”.

VAD LYSSNAR NI PÅ FÖR MUSIK?
Vi lyssnar på massa blandat, tex sånt på Spotifylistan här. Vi har en stor vördnad för 90-talet och riot grrrl banden från den tiden såväl som Radiohead, PJ Harvey och Smashing Pumpkins. Vi lyssnar väl på det mesta men oftast inte på killband pga snark.

Lava Bangs singel Ouch! släpps på Bandcamp, iTunes, Spotify och Tidal.

>>TÄVLING<<

Vi har ett Lava Bangs merch-kit att lotta ut! Besök oss på Instagram för att delta alternativt kommentera nedan varför just du vill vinna en tröja + 3 fina prints (se bild). Vi drar en vinnare på onsdag den 25/11.

lava_bangs_tavling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s