Stockholm Straight Edge arrar separatistiskt

GC_StockholmSXE 2_WEB
Affisch: Paulina Sjöberg

Stockholm Straight Edge är en av Stockholms flitigaste konsertarrangörer när det kommer till hardcore (med omnejd, ibland). På lördag ordnar de den här peppiga spelningen, som förutom den maxade linupen med Snöhamn, Trampstamp och Cervix på scen även är grym på grund av att den, som ett aktivt initiativ för att öka jämställdheten inom föreningen och scenen, arrangeras helt separatistiskt av föreningens trans- och tjejpersoner.

Arrangörsgruppen består av Jenny Larsson, Paulina Sjöberg, Sofia Karlsson, Hannah Savvas, Emma Burke och Freyja Pihl från Stockholm Straight Edge. På själva spelningen kommer de även ha hjälp av Elina Boström (som har kakdistron I Buy My Friends With Cookies och annars arrangerar spelningar i Göteborg med Feedback Bookings) och Emelie Axelsson. Vi skickade några frågor till dom!

GC_Pricklinje2

GC_StockholmSXE 3_WEB
Arrangörsgruppen (minus Freyja Pihl), f.v.: Hannah Savvas, Sofia Karlsson, Paulina Sjöberg och Jenny Larsson. Foto: Jenny Larsson

VARFÖR HAR NI VALT ATT GÖRA EN SÄRSKILD UTTALAT TRANS-/TJEJSEPARATISTISKT ARRANGERAD SPELNING?
Det är både för vår egen och för vår publiks skull. Vi trans-/tjejpersoner inom Stockholm Straight Edge vill visa att vi klarar av att sköta alla delar av att arrangera en spelning, lika bra som någon av manspersonerna i föreningen. Det är en del i att skapa en mer jämställd scen, vilket har varit ett mål för Stockholm Straight Edge under de senaste två åren.

När vi nyligen gjorde en enkät bland besökarna på våra spelningar fanns det också de som hade lagt märke till att killarna verkade vara de som hade bandkontakt och skötte det tekniska medan övriga lagade mat, bakade och städade. Detta är ett direkt sätt att möta den kritiken.

ÄR DET EN ENGÅNGSGREJ ATT NI ARRANGERAR I DENNA FORMEN, ELLER ÄR DET NÅGOT NI KOMMER ATT GÖRA REGELBUNDET?
Vi hade planer på fler arrangemang men samtidigt är vi en förening där alla vill och bör inkluderas. Med anledning av det kanske det i fortsättningen blir så att vi ser till att byta roller mer. Tanken att icke-männen ska sköta det musikaliska helt då och då finns, medan killarna gör marktjänsten, men också att vi ska ha ett rullande schema som ser till att alla har gjort allt som finns att göra.

HAR NI FÅTT ÄNDRA MYCKET I ERA RUTINER FÖR ATT GENOMFÖRA DENNA SPELNINGEN, ELLER HAR ALLA ROLLER REDAN FUNNITS I ERA BEFINTLIGA NÄTVERK?
Freyja som kommer att sköta ljudet gjorde det på de flesta av våra spelningar fram tills för cirka ett år sedan då hon valde att ta en paus. Men vi är alla glada att ha henne tillbaka! Förutom Freyja har det dock bara varit killar som kunnat sköta ljudet, så för att komma någon vart med det har vi haft en intern ljudstudiecirkel. Det är en bra bit kvar innan någon av oss är redo att vara ljudtekniker men nu kan vi åtminstone sätta upp PA:t, micka upp och hjälpa till på scen.

KOMMER DET HÄR PÅVERKA HUR NI GÖR ÄVEN ERA ORDINARIE SPELNINGAR I FORTSÄTTNINGEN?
Det fanns redan en plan på att ha roterande ansvar innan vi kom på denna idén men kanske gör det att någon hittar en ny favoritsyssla i föreningen.

VAR DET LÄTT ATT VÄLJA JUST DE HÄR BANDEN?
Banden består till större delen av icke-män och har alla en feministisk agenda. Innan vi släppte spelningen funderade vi på om vi skulle berätta att det var så, samt att det bara är icke-männen som arrar och bara låta publiken upptäcka att så var fallet. Efterhand resonerade vi oss fram till att vi nog ändå åstadkommer mer genom att visa hur vi har tänkt, med risk för att det annars inte skulle framgå. Att det blev just de banden av alla med medlemmar som är icke-män var för att vi ändå varit sugna på att boka dem. Det är bra band!

Prickar gula

Lyssna: SNÖHAMN

Lyssna: TRAMPSTAMP

Lyssna: CERVIX

Prickar gula

VAD HOPPAS NI PÅ ATT UPPNÅ MED DET HÄR ARRET?
Att bli mer jämställda inom föreningen, att visa utåt att jämställdhet i scenen är något vi tar på allvar och jobbar med aktivt, samt att fler icke-män känner att de har en självklar plats i punkscenen.

Några kvinnliga konstnärer kommer också att ställa ut sin konst, så hela kvällen blir ett showcase för vad icke-män kan åstadkomma.

VILKA BORDE KOMMA?
Alla som brukar komma på våra spelningar, alla som gillar den här typen av musik, de som känner att det här är ett viktigt initiativ, plus de icke-män som kanske annars känner att punkscenen inte är en plats för dem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s