INTERVJU: THE MAGNETTES

TheMagnettes_tumb04
Foto: Catie Laffoon

Det började i Pajala som en duo bestående av Rebecka Digervall och Sanna Kalla. The Magnettes beskriver sig själva som Pajalas enda punkare, Tornedalshäxor som spelar glitterpunk och new-wave-disco. Hur intressant låter inte det? Vi skickade några frågor till bandet som numera även består av Tomas Bäcklund Thuneström.

VILKA ÄR THE MAGNETTES OCH VEM GÖR VAD I BANDET??
The Magnettes är Rebecka Digervall, Sanna Kalla och Tomas Bäcklund Thuneström. Rebecka och Sanna frontar och Rebecka och Tomas producerar låtarna. Sen har vi våran lilla Magnettes-familj med stylister, fotografer, gästmusiker, managers, respektive och en liten bebis. Vi spelar ofta med Jens Grönberg, Johan Grönberg, Christoffer Zakrisson och Jonna Löfgren.

HUR OCH NÄR TRÄFFADES NI?
Sanna och Rebecka gick i samma klass sen de började skolan och hittade till musiken under mellanstadietiden. Tomas fanns med i periferin ett par år, var med i studion och hoppade in på någon spelning ibland, men kom med i bandet officiellt för något år sen.

BERÄTTA OM PAJALA OCH HUR DET VAR ATT VÄXA UPP DÄR?
Pajala ligger långt uppe i norr, ganska nära Finland. Folk pratar meänkieli, fortfarande lite i smyg, eftersom det mer eller mindre förbjöds en gång i tiden, många är fortfarande laestadianer och alla är vana att vara ganska isolerade. Samtidigt fanns det flera coola band i stan när vi växte upp, till exempel Pajala Truck Co. så det var liksom inget kulturellt vakuum heller, vilket man kanske tror om man kommer utifrån. Tornedalsteatern gör grymma grejer, Kulturskolan hjälper nya band och nu har vi till och med Tornedalen Pride, så det har kanske blivit öppnare och lättare att vara sig själv och utrycka sig de senaste 20 åren. Pajala kan nog uppfattas som lite kargt, men för oss är det hemma, det finns en massa bra folk där och vi är väldigt stolta över att komma därifrån.

BERÄTTA OM ERT FÖRSTA REP?
Vi satt i Kulturskolans lokaler varje rast hela mellan- och högstadiet och spelade, så det var typ likadant varje gång. Vi blev bara äldre. Vi repar fortfarande där ibland.

HUR SKULLE NI SJÄLVA BESKRIVA THE MAGNETTES?
Pajalas enda punkare. Tornedalshäxor. Glitterpunk och new-wave-disco med orkesterstråkar och billiga synthar. Låtar om uppväxt, identitet och uppror. Lika delar Katy Perry och Kathleen Hanna. Det första popbandet som sjungit på meänkieli i New York, tror vi.

BERÄTTA OM ER FÖRSTA SPELNING!
Vi var 13-14, spelade akustiskt på ett café och försökte undvika att kissa på oss.

VILKEN HAR VARIT DEN BÄSTA SPELNINGEN HITTILLS?
Pajala Marknad i somras. Hemmaplan mitt i sommaren, massa kompisar på plats och första fullbandsspelningen på länge så vi hade laddat i flera veckor. Full Moon Barn Dance i Austin var också grymt. Det var en av de sista spelningarna den resan så allt satt sjukt bra. Massa Texas-hippies i publiken som tyckte vi var nya ABBA.

HAR NI NÅGRA ÅTERKOMMANDE TURNÉHISTORIER? OM JA, BERÄTTA!
En grej som var rätt konstig var när vi spelade i Ryssland. Efteråt ville ett TV-team göra en intervju och vi svarade på några frågor, men de var liksom inte nöjda. De ville prata med ”the boss” och pekade på (den manlige) pianisten i vårt dåvarande kompband. Att vi kunde bestämma själva var liksom inte ett alternativ. Däremot var det grymt att se intervjun efteråt, med sig själv dubbad till ryska av en tantröst.
Nyss när vi spelade i Spanien hade vi flyers med vår pressbild och adressen till klubben vi skulle spela på. Vi ville åka dit kvällen innan för att kolla in spelstället, så vi tar en taxi och visar vår flyer för att taxichauffören ska kunna slå in adressen. Han ser pressbilden och frågar om det är en gay-strippklubb med flamenco-tema.  Vilket iochförsig lät mäktigt.

VAD ÄR DET VIKTIGASTE MED ERT BAND?
Vi vill reclaima det fula. Inte liksom att fult är vackert, utan att fult är fult och det är grymt. Vi vill göra popmusik om sånt som är töntigt, konstigt och fel. Vi kommer liksom inte skriva låtar om stränder och perfekta kroppar, för vad fan är intressant med det?

VAD HÄNDER FRAMÖVER?
Vi släpper några nya singlar i vinter/vår och har spelningar i Spanien, England och USA. Sen tar vi det därifrån.

DELA EN LÅTLISTA MED OSS

Bikini Kill  – Rebel Girl
Könsförrädare – C’mon Superiors
Bratmobile – Cherry Bomb
Lorde – Buzzcut Season
Maxine Nightingale – Right Back Where We Started From
Britney Spears – Piece Of Me
Cate Le Bon – I Can’t Help You
Halsey – New Americana
Jenny Lewis – Just One Of The Guys
Whitney Houston – I Wanna Dance With Somebody
Sophie Ellis-Bextor – Murder On The Dancefloor
Lana Del Rey – This Is What Makes Us Girls

Låtlistan The Magnettes + GC kan ni lyssna på här.
The Magnettes släppte singeln ”Bones” den 16 oktober, lyssna här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s