IKON: Pussy Riot

Elin_Sandstrom_Pussy_Riot
Pussy Riot av Elin Sandström.

Den ryska feministiska aktivistgruppen Pussy Riot var från början elva medlemmar. Gruppen blev känd världen över då de, utan kyrkans tillåtelse, framförde en av deras regimkritiska låtar vid altaret i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Auktionen filmades och spreds snabbt i sociala medier. Syftet med auktionen var att belysa kopplingen med kyrkan och Rysslands stora makthavare.


2012 dömdes tre av medlemmarna för huliganism. Stödet för Pussy Riot växte och världsartister som Björk, Madonna och Paul McCartney visade sitt stöd för gruppen och menade att domen var ett hot mot yttrandefriheten. (Även vår ”husgudinna” Kathleen Hanna stöttar gruppen)

Under Almedalsveckan 2013 besökte två av Pussy Riots medlemmar Gotland. Journalister och politiker ska ha stått i kö för att få träffa dem.

Idag sitter två av medlemmarna fortfarande fängslade och för några veckor sedan rapporterades det att en av dem, Nadezjda Tolokonnikova har flyttats till ett fängelse i Sibirien efter att under en lång period hungerstrejkat pga de slavliknande förhållanden de fägslade lever under.

I januari 2013 hade dokumentären Pussy Riot – A Punk Payer premiär på filmfestivalen Sundance i USA. Filmen har sedan dess blivit hyllad och prisbelönad.

Vi hoppas att det fortsätter att låta om Pussy Riot. Deras kamp är viktig för oss alla. Låt oss värna om yttrandefriheten, jämställdhet och mänskliga rättigheter för alla!
Pussy riot startades av elva personer. Idag har de miljontals anhängare.

rad_scallo_640

ELIN SANDSTRÖM är en frilansande illustratör som går kandidatutbildningen i grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm. Hon har en stor förkärlek för feminism, döskallar, film och blyerts. Jag hittade Elin via ett feministiskt forum på nätet där en person tipsat om hennes ikonbilder. Great minds think alike, tänkte jag! Jag kontaktade Elin och resten är herstory. Idag postar vi den tredje bilden i Elins serie “Saints of Sisterhood”. Mer om Elin får vi läsa längre fram.

Besök Elins webshop här: http://society6.com/eplet 
Kontakta Elin här: eplet.se eller via mail info@eplet.se

One response to IKON: Pussy Riot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s