IKON: Carrie Brownstein

GC_IKON_CarrieBrownstein

Carrie Brownstein. Illustration: Sara Stode

Carrie Brownstein – gitarrist, sångerska, låtskrivare, journalist, skribent, manusförfattare, skådespelare osv. Meritlistan skvallar om att det här är en person som inte precis bangar för att kasta sig ut i nya projekt – vare sig det handlar om musikmakande i olika konstellationer eller att skådespela lite i en Miranda July-film.  Den sortens människor alltså – extremt inspirerande tycker jag! Att hon verkar vara bra på precis allt (snyggaste rösten, bästa gitarrskillsen, grymmaste rockposerna, roligaste humorserien…) är en bonus.

På nittiotalet var Brownstein med i riot grrrls startgropar i Olympia där hon spelade i bandet Excuse 17 och senare Sleater-Kinney samt diverse andra, mindre projekt.  Numera är hon aktiv med eminenta Wild flag som VERKLIGEN borde komma och spela i Sverige snart. På senare år har hon dessutom gjort sig känd på bred front genom TV-serien Portlandia som hon gör tillsammans med Fred Armisen.

Som om inte det vore nog – i april i fjol dundrade nyheten om att hon skrivit på för att ge ut en bok om sitt liv som musiker på förlaget Riverhead ut på internet. Något officiellt släppdatum för den finns dock fortfarande inte. Jag hoppas verkligen att den fortfarande är tänkt att bli av, för det är få biografier jag är mer sugen på att läsa.

rad_scallo_640

Detta är ett samarbete med illustratören Sara Stode. Under fem veckors tid illustrerar Stode ett inlägg per vecka om en kvinnlig ikon som vi tycker om. Avslutningsvis kommer vi att publicera en intervju med Sara där vi pratar om hennes arbete, inspiration och flytten till London. Som grädden på moset kommer vi att sälja en limiterad upplaga av Stodes illustationer. Vid intresse maila oss på: info@grrrlcollection.com

stode_nr04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s