MUSIK: Solanas Cunts

solanas_sep02
Solanas Cunts Foto: Grrrl Collection

BERÄTTA OM SOLANAS CUNTS?
Moa, Lottie och Rosanna började spela tillsammans i ett annat band för ca 1 år sen tillsammans med två andra. Det gick inte som tänkt och vi valde att gå åt olika håll musikmässigt. Sedan fortsatte vi tre att spela ihop och bildade Solanas Cunts tillsammans med Ella och Stickan.

Ella och Rosanna gick i samma klass på kvinnofolk och Rosanna tvingade Ella att börja spela trummor för första gången i sitt liv. Efter det behövde vi en skriksångerska och spred ordet tills det hamnade hos Stickan som kom och gjorde audition så bra att vi kissade i byxorna. Och så gick det till.

BERÄTTA OM ERA TEXTER?
Ett potpurri av allt slags hat kring löneslaveri, klass, segregation, trans och homofobi, religion, manshat, Kling och Klang m.m. 99,9% av alla gånger en går på spelning är det 100% män på scen, manliga scen, ljus och ljudtekniker.  Precis som i övriga manssamhället så är män överallt och tar allt utrymme. Och det pissar vi på.

HAR NI NÅGRA STRATEGIER FÖR ATT FÖRÄNDRA DETTA?
Att fortsätta spela. Klippa av kukarna.

NI ÄR ETT RIOT GRRRL BAND. BERÄTTA OM ER RELATION TILL RIOT GRRRL?
Det kändes som att riot grrrl-scenen höll på att dö ut. Många riot grrrl-band har inspirerat oss både med fantastiska toner och för det kompromisslösa politiska budskapet. Men det är också mycket att leva upp till då riot grrrl-rörelsen gjorde ett enormt avstamp i herstorien. Vi syftar på den ursprungliga riot grrrl-rörelsen så att säga.

HUR SER FRAMTIDEN UT FÖR SOLANAS CUNTS?
Det finns bara en väg och det är in.

VART HITTAR VI ER?
bli_groupie@solanascunts.se

GE OSS TIPS PÅ FEM KVINNOR SOM INSPIRERAR ER?
Valerie Solanas, Brody Dalle, Mia Zapata, Peaches, Kathleen Hanna, Patti Smith, Lita Ford, Keny Arkana, Joan Jett, Stina i lysande utsikter, Maja Ivarsson, Tabita och Gulletussan, Patsy och Edina i helt hysteriskt, Pia Sundhage, Björk, Exorcisten, den coola tjejen som högg av sin killes huvud med ett svärd, Tiffany Persson, Viveka Andebratt, Lisa Dahlqvist, Leila K, Leila Khaled, Pussy Riot, Rosanna Rönndahl…NOT, “jungfru Maria”;), Vivianne Slaughter, Karin Dreijer, Ani Di Franco, Aileen Wournous, Jean D’arc, Angel Haze, Angela Davis, Audry Lord, Courtney Love, Jessie J, Girlschool, Lady Sovereign, Joni Mitchell, Ida B Wells, Rosa Parks, Skin, Kim Deal, Gudrun (alltså stormen), Elin och Agnes.

SOLANAS_sep01
Här kan ni läsa om samt se Solanas Cunts spela live i Stockholm-Rågsved.

2 responses to MUSIK: Solanas Cunts

  • Emilia Post Author

   Hej JR,

   Det är svårt att avgöra om du är ironisk eller om du faktiskt tycker att det är häftigt med manshat. Vi på Grrrl Collection hatar inte män och tycker inte att någon form av hat är häftigt. Jag antar att du syftar innehållet i intervjun med Solanas Cunts. Åsikterna är deras egna. Vi pratade med dem i egenskap av ett nutida Riot Grrrl-band. Läs gärna om Riot Grrrl här: https://grrrlcollection.com/2013/05/07/vad-ar-riot-grrrl/

   Riot Grrrl scenen är inte en hatisk scen. Scenen är inkluderade och normkritisk, peppade och kreativ.

   När jag såg Solans Cunts spela i Rågsved (innan denna intervju) upplevde jag inte dem som hatiska. Jag såg ett peppat punkband som var kritiska och arga över rådande normer. Ett band med självdistans och humor. Jag tolkar deras svar där efter men vill inte lägga ord i någons mun. Jag har valt att publicera svaren så som jag fick dem. Finns det ett intresse att diskutera inläggets innehåll så är det mycket välkommet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s