MUSIK: Joan Jett – Go Home


Joan Jett är en artist som gått varm i min skivspelare. Jag har lyssnat mycket på både hennes band The Runaways och hennes skivor tillsammans med The Blackhearts. Hennes mest kända låt är ”I Love Rock n’ Roll” som både Britney Spears och pojkbandet Five gjort en cover på.

Joan Jett har gjort många bra låtar. Låten ”Activity Grrrl” skrev hon tillsammans med Kathleen Hanna i mitten av 90-talet. ”Go Home” är en annan låt som de skrivit tillsammans. Låten är inspirerad av mordet på Mia Zapata som var sångerska i punkbandet The Gits. Zapata blev brutalt våldtagen och mördad på väg hem från en klubb den 7 juli 1993.

Mordet på Zapata var länge en gåta och många engagerade sig och ville bidra till utredningen, både ekonomiskt och genom att söka vittnen och ledtrådar. I slutet av Joan Jetts video till Go Home efterlyste de information om vad som hänt med Zapata den där sommarnatten 1993.

2003 fick mordgåtan sitt slut då DNA från Zapatas kropp matchade DNA från Jesus Mezquia som blivit arresterad för ett rån 2002. 2004 dömdes Mezquia till 36 år fängelse för mord.

“Go Home” gav mig en påminnelse om mordet på Mia Zapata samt en påminnelse om hur grymt mäns våld mot kvinnor är (85% av de som misshandlar kvinnor är män). Inte en rolig men dock så viktig påminnelse.

Både “Activity Grrrl” och “Go Home” finns på Joan Jett and the Blackhearts åttonde album Pure and simple (1994)

Läs mer om Mia Zapata och The Gits här.
Se en trailer till dokumentären om bandet här.

Blir du, eller känner du någon som blir utsatt för våld? Hjälp finns att tillgå:

tjejjouren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s