VECKANS SKIVA: Bangs – Call and response

VS_MalinBangs

Ep:n Call and response kom 2002 och var det sista Bangs släppte innan de splittrades 2004. Bangs startades 1997 av Sarah Utter (gitarr) i riotgrrrlrörelsens hemstad Olympia, tillsammans med Maggie Vail (bas) och Jesse Fox (trummor), och släppte två fullängdsalbum på Kill rock stars. Under de sju år de var aktiva hann bandet göra flera trummisbyten, på denna ep:n spelar Peter David Connelly.

Bangs musik kan beskrivas som snabb gitarrbaserad punkrock, men alltid med starka melodier som grund. Trots tydliga kopplingar till riotgrrrlrörelsen föredrog de att betitla sig själva som rockband framför riotgrrrl, men många av deras texter har ändå ett feministiskt budskap – kanske allra tydligast här i titelspåret Call and response.

Jag älskar allt med den här skivan. Från 10″-formatet, omslaget och att etiketten som vinylutgåvan är släppt på heter “Punk in my vitamins?”, till energin i gitarrerna, melodierna och växlingarna mellan ren sång och punkskrik. Att Maggies syster Tobi Vail (Bikini kill, Kill rock stars) är med och skriker är en bonus. Det är en av få skivor som jag i stort sett aldrig zappar på – alla låtarna är klockrena hits och sammansättningen av dem rakt igenom fulländad.

Lyssna på Bangs – Call and response  på Spotify.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s