INTERVJU: Contraz

Skrälligt postpunk-ös, mörka gitarrharmonier och lagomt ångestriden sång. Redan några takter in i första lyssningen på låten Cool surf var jag hooked for life. En sån himla hit! Det var 2013, och sedan dess innehar göteborgsbandet Contraz en av topplaceringarna på min måste se live-lista (behöver verkligen bocka av detta, snart!). Nyligen kom deras andra DIY-släpp, kassetten Blandat før dans – åtta nya låtar i samma anda.

Om ni inte redan har bekantat er med Contraz är det hög tid att ni gör det. Och här är en intervju lägligt nog, så fritt fram!

GC_Pricklinje2
GC_Intervju_Contraz_1_WEB
Artwork: Contraz

VILKA ÄR MED I CONTRAZ, OCH VEM GÖR VAD?
Kniven, Smulan, Stickan och Boris. Alla gör allt, det blir roligast så!

HUR SKULLE NI SJÄLVA BESKRIVA CONTRAZ?
Katter, mørker och hela havet stormar! Nä, men kanske någon sorts kaosig postpunk. Vi brukar säga att vi spelar mørkerpunk, så vi säger det nu med.

NÄR STARTADE NI?
Stickan, Smulan och Kniven hade hängt ihop jävligt länge och snackat lite löst om att starta band, men aldrig riktigt tagit tag i det. När Stickans syster Boris flyttade hem till Göteborg igen 2012, efter att ha bott i Tråkholm i massa år, så blev bandet helt enkelt tvunget att bli av.
Första repet gick ut på att vi fyllerepade Oh Bondage Up Yours! i två timmar och bytte instrument hela tiden. Det kändes som en typiskt bra idé med instrumentbyten eftersom alla fick spela allt då, så det har vi fortsatt med. Inga bråk om vem som skall få spela trummor, för Contraz är världens mest demokratiska band!

BERÄTTA OM ER FÖRSTA SPELNING!
Egentligen hade vi inte tänkt spela live alls, utan bara ha Contraz som ett lekband, men så fick vi en förfrågan sensommaren 2013 att spela på 128(A) tillsammans med ett SNORBRA band från Portland som heter Don’t, så då kunde vi inte riktigt tacka nej. Då kom vi på att det är ju faktist görkul att spela live, så vi spelar så mycket vi kan.

GC_Intervju_Contraz_2_WEB
Foto: Ester Idegran

VILKEN HAR VARIT BÄSTA SPELNINGEN HITTILLS?
En gång spelade vi i en inomhus-skateramp i Kungsten, det var görfett! Vi hade precis en jävligt fin spelning i Malmö också. Någon av dom kanske.

NI HAR JUST SLÄPPT ER ANDRA DEMO – KASSETTEN BLANDAT FØR DANS – BERÄTTA OM DEN!
Vi spelade in den på 128(A) under en helg i höstas, vår vän Simon hjälpte till med inspelningen. Sen är det andra vänner till oss som har hjälpt till med mixning och mastring, vi är inte så jävla hajj på det där själva. Vi tog bara alla låtar vi hade klara då, minus dom vi släppte på vår första demo 2013, så det är lite blandade teman som behandlas; snygga killar, puckade killar, mørker och skräck, snuthat, katter, Kir osv. Något för alla!
Vi släpper och gör den själva. Vi fick ett gäng blandband av Lukinzine-Ramon som han hade kirrat på second hand, som det redan var massa musik på (och verkligen helt fantastiska blandningar, en kassett kunde till exempel innehålla Meatloaf, Duran Duran, Kim Larsen, Toto och Pugh Rogerfeldt). Så då har vi spelat in demon på A-sidan, och så är det en unik ”Blandat Før Dans”-B-sida på varje kassett!

GC_Intervju_Contraz_3_WEB
Foto: Contraz

VAD ÄR DET VIKTIGASTE MED ERT BAND?
Katter och den stundande anarkafeministiska revolutionen! Innan-rep-falafeln är ganska viktig också.

VAD LYSSNAR NI PÅ SJÄLVA?
Ganska olika,  men alla kan väl enas om postpunk och riotgrrrl typ. Annars lyssnar vi på allt från heavy metal, käng och crust till Nina Hagen och Björk. Det är lite av ett under att vi kommer överens om vad vi skall spela i bandet, men det har faktiskt aldrig varit ett problem!

VAD ÄR ERA PLANER FRAMÖVER?
Vi har inga direkta planer så, vi tar det lite som det kommer. Men en rolig grej som händer är att vi har en låt med på en samlingsskiva där intäkterna går till YPJ (som en kan läsa om  här). Skivan släpps av Sɐwˈðaðɨ. Vi har också med en låt på samlingkassetten Nordisk kulturkanon 2 som Sippinkollektivet ska släppa.

GC_Intervju_Contraz_4_WEB
Foto: Madeleine Frankie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s