INTERVJU: Rome is not a town

Göteborgsbandet Rome is not a town har funnits i ungefär ett år, och vi som inte har lyckats se dem live ännu fick nyligen chans att bekanta oss med dem i och med deras första låtsläpp – och tillika videosläpp – As if you were here. Inte en dag för tidigt, svinbra låt ju, så jag tyckte det var på sin plats att följa upp med en intervju. Just idag släpper de sin första 5-spårsdemo dessutom, så varsågoda: läs + kolla + lyssna, perfekt!

GC_Pricklinje2

HEJ ROME IS NOT A TOWN! VILKA ÄR NI?
Rome is not a town är Carro, Emma, Kajsa och Susanna. Vi har spelat och spelar i många olika band (tex Hunt, Mansion, Pfemme records, Alice B och plant) men vi kände att det behövdes ett till. Ett hänsynslöst och tyket ett: Rome is not a town, som nu har funnits i typ ett år give or take. Vi vaknade upp i samma replokal efter en Göteborsk aftonöl. Så började det och vi får se hur det slutar.

VAD DRIVS NI AV OCH VAD INSPIRERAR ER?
Det som driver oss just nu är att spela musik, vi suger egentligen på allt annat. Vi inspireras av motgångar och bottennapp men också PJ Harvey och aftonöl.

GC_Rome is not a town_2Rome is not a town live på festivalen Dare ya – som vi har skrivit om här – i augusti i år.
Foto: Jonna Alicia H

VAD ÄR ERAN EGEN DEFINITION AV DEN MUSIK NI SPELAR?
Hänsynslös och tyken rock.

BERÄTTA OM DEMON NI SLÄPPER IDAG! HUR MÅNGA LÅTAR ÄR DET OCH VAD HANDLAR DE OM? NÄR VAR HUR HAR NI SPELAT IN DEN?
Det är fem rätt mörka låtar. Texterna kretsar kring vemod, besvikelse, ondska och ilska. Det är väl inga känslor som behöver någon närmare presentation egentligen, alla har känt dom. 
Demon har vi spelat in själva i somras. Vi fyllde en lånad bil med alla instrument och inspelningsbös och låste in oss i en gammal repa på Hisingen. Medan en utav oss spelade in fixade en annan kaffet, en ansvarade för mikrofonplacering och den siste tryckte på rec. Funkade hur bra som helst.
Demon släpps idag och detta firas med ett saftigt dj-set, en spelning på Jazzhuset i gbg och sen en kort sväng till Serbien och den feministiska festivalen Befem. Den kommer finnas tillgänglig digitalt men också på gamla goa cd-Rs att köpa för en tia på gigs.

GC_Rome is not a town_1
Foto: Jonna Alicia H

NI REFERERAR TILL ER VIDEO SOM DIY-VIDEO, SPELAR IN SJÄLVA OCH KOPIERAR UPP CDR-SKIVOR. VAD ÄR ERT FÖRHÅLLANDE TILL DIY — ÄR DET NÅGOT NI LÄGGER AKTIVA VAL OCH STATEMENTS BAKOM ELLER ÄR DET MER EN FRÅGA OM RESURSER?
Vi vill göra det mesta själva för att vi kan. Andra alternativ kostar pengar och kan bli opersonligt och innehållslöst sen att vi oftast är panka har egentligen mindre betydelse.

HUR UPPLEVER NI GÖTEBORG 2014 SOM MUSIKSTAD, SKULLE NI SÄGA ATT NI ÄR EN DEL AV NÅGON SCEN?
Nej, vi är nog inte med i någon scen utan hänger mest i repan. Vi tycker att det finns många nya bra band i gbg men dom syns för lite och det märks. Det finns för få scener och det känns.

HUR MÅNGA SPELNINGAR HAR NI HAFT? VILKEN ÄR BÄST HITTILLS?
Vi har haft några styckna. Vi gillar att spela där det är trångt och varmt. Liksom känslan av att en står i någons vardagsrum eller garage och spela men det är svårt att säga vilken spelning som vart bäst.

GC_Rome is not a town_3
Foto: Jonna Alicia H

Lyssna på hela den nysläppta demon kan du göra HÄR.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s