INTERVJU: Luntgatan girls

GC_Luntgatan girls_FEAT
Anna, Maria och Sia är Luntgatan girls. Foto: Maria Ackerfors

På Luntgatan i Norrköping går livet inte enbart sin gilla gång – där konstrueras också grym lo-fi casiopop av lika delar gullighet och fuck off-attityd. Här bor Luntgatan girls, som skriver de flesta av sina låtar i sängen: “Hux flux ut med orden och sen är det klart.”. Det senaste släppet, dubbelsingeln Håll käften/Ååå tjejer, kom ut för ungefär en månad sen – på sin plats att göra en intervju, tyckte vi.

GC_Pricklinje2


“LUNTGATAN GIRLS ÄR ANNA OCH MARIA” STÅR DET PÅ ER HEMSIDA, MEN PÅ BILDEN OVANFÖR TEXTEN ÄR NI TRE… VILKA ÄR LUNTGATAN GIRLS OCH VEM GÖR VAD?
– Luntgatan Girls är från början Anna och Maria men nu också Sia. Anna sjunger, Sia spelar gitarr och Maria spelar synth och casiotrummor. Vi tre sköter allt runtomkring: gör våra egna skivomslag, spelar in låtarna i köket, fixar så låtarna blir till fysiskt format i form av exempelvis vinylsjuor. Anna skriver oftast texterna och sen snickrar vi ihop dem tillsammans hemma på Luntgatan.

BERÄTTA OM HUR NI STARTADE LUNTGATAN GIRLS – STÄMMER DET ATT DET BÖRJADE SOM ETT POPKOLLOPROJEKT (HAR FÅTT FÖR MIG ATT SÅ ÄR FALLET)?
– Vi gick det första popkollot 2003, därefter startade vi vårt första band tillsammans med en fjärde medlem. Vi kallade oss först Las Locas, sen The Tonic Bang och spelade oss genom både högstadiet och gymnasiet. Genren vi höll oss till då var alternativ rock. Efter studenten flyttade vi från Hultsfred och la samtidigt ner bandet.
Vi hade något spelfritt år, kanske ett eller två. Sen flyttade vi till Luntgatan. Anna och Maria i samma lägenhet och Sia i porten bredvid. Vi startade en dj-duo och sen började vi spela och skriva låtar igen fast den här gången i annat format, poplåtar på svenska. Vi frågade på Facebook om någon hade en synth att sälja och någon skänkte en casio den fått i julklapp i början av 90-talet. Vi började använda den som trummaskin och utifrån det snickrade vi ihop en sättning. Vi rekryterade Sia som gitarrist och nu är vi tre.

GC_Luntgatan girls_03
Illustration: Anna Lång

DET HANDLAR MYCKET OM UPPVÄXT OCH SÅ NÄR EN KOLLAR PÅ ER HEMSIDA (ÄLSKAR TEX “SCENER UR VÅR UPPVÄXT”-FLIKEN!!!), HUR ÄR DET ATT SPELA IHOP MED PERSONER EN DELAR SÅ MYCKET HISTORIA MED?
– Vi delar ju framförallt en musikalisk historia, vi har lärt oss spela tillsammans och gjort sen vi var 12. Under högstadiet och gymnasiet upplevde vi saker som ett band. Som tjejer som ens funderar på att ta ett kliv utanför normen blev vi otroligt ifrågasatta när vi inte bara tog ett utan flera kliv. Hultsfred var på den tiden i mångt och mycket ett musikmecka men även där var det precis som på alla andra ställen och områden. Som tjej och kvinna fick en kämpa för att slå sig fram.
Vi blev en otroligt stark grupp, lite ”vi mot världen” när vi fick kämpa mot. Ingen på vår skola uppskattade att vi stack ut, men vi hade musiken så det gjorde ingenting.

DET ÄR MYCKET IGENKÄNNINGSFAKTOR I ERA PERSONLIGA HISTORIER, BILDER, FRAGMENT AV SCENER MED OBRYDD TONÅRSATTITYD ETC. SOM JAG TROR ATT MÅNGA KAN RELATERA TILL – OCH INSPIRERAS AV. ÄR DET VIKTIGT FÖR ER, ATT INSPIRERA?
– Det är viktigt för oss att det är okej att ha det förhållningssättet och den attityden vi har. Att det inte behöver låta perfekt och va så jävla bra hela tiden. Att man kan säga som det är och inte krångla till det. Och framförallt inte ta någon skit. Vi vill gärna inspirera andra men vi tänker inte aktivt på att vi vill göra det. Vi gör nog mest bara och hoppas det är intressant för andra att ta del av.

GC_Luntgatan girls_01
Foto: Maria Ackerfors

VILKA INSPIRERADE ER SJÄLVA NÄR NI VÄXTE UPP?
– Kvinnor vi såg som tog mycket plats och vägrade be om ursäkt för sig själva. Vi var inte så medvetna om riot grrrl-rörelsen när vi började som 12-åringar men vi såg musiker som exempelvis Sahara Hotnights vägra ta skit och bara fortsätta. Vartefter trillade coola kvinns in i våra liv som Karen O, PJ Harvey, Le Tigre, Bikini Kill, Catti Brandelius (Miss Universum, Profesora allt).

VAD HADE NI GJORT ISTÄLLET TROR NI, OM NI INTE HADE HITTAT MUSIKEN?
– Musiken blev vår tillflykt från början och bandet blev hela vår identitet. Utöver att spela i band sysslade vi en hel del med att arrangera spelningar och liknande också så hade vi inte spelat hade vi antagligen sysslat mer med det.

GC_Luntgatan girls_02
Omslaget till senaste singeln, Håll käften, som släpptes i september i år.

JAG UPPLEVER VÄLDIGT MYCKET RIOT GRRRL-ATTITYD HOS ER. TYP I FORM AV UPPVÄRDERANDET AV TRADITIONELLT “TJEJIGA” GREJER, I KOMBINATION MED DET UPPKÄFTIGT NORMBRYTANDE OCH ATT SÄTTA KOMPISSKAPET I CENTRUM ETC. (RÄTTA MIG OM JAG HAR FEL HÄR!). HAR NI NÅGON RELATION TILL RIOT GRRRL?
– Det började omedvetet, vi började tidigt tycka om och gilla att spela saker som var traditionellt okvinnliga. Vi tänkte inte på att vi bröt mot normer när vi spelade skrikig skränig musik, vi bara tyckte det var bra och kul och kändes som vårt uttryck. Sen blev vi förvånade över att folk fann det så otroligt provocerande men det föll sig liksom bara naturligt från början. För oss handlar det mest  och har alltid gjort om friheten att få göra allt på sina egna villkor och ingen annan ska lägga sig i. Vi har alltid satt kompisskapet i centrum, för oss har det varit en självklarhet.
Vi har funnit många inspirationskällor från riot grrrl-rörelsen och gör det fortfarande, typ all inspiration har kommit därifrån. Det är inget epitet som vi har något emot och vi blir otroligt smickrade när andra anser oss vara riot grrrls men vi identifierar oss inte själva som riot grrrls.

GC_Luntgatan girls_05

VAD HAR LUNTGATAN GIRLS FÖR SIG JUST NU?
– Vi är fortfarande ett band och Djs parallellt. Vi släppte vår dubbelsingel Håll Käften precis innan valet. Just nu spelar vi en del skivor och jobbar på nytt material.

VAD ÄR ERA PLANER FRAMÖVER?
– Skriva fler låtar, spela ännu mer. Vi är ganska opretentiösa och fortsätter på samma bana, släpper lite nytt lite då och då, spelar live emellanåt, skivor spelar vi också ibland och fortsätter lite som vi känner för.

HAR NI ETT STORSLAGET MÅL?
– Nej, då carpar vi hellre.

VAR LIGGER LUNTGATAN OCH VARFÖR HÖR NI DIT?
– Luntgatan ligger i Norrköping i det gamla industrilandskapet typ. Det är här vi bor och lever, med våra katter, synthar, fredagsmyschipsen. Här skriver vi låtar i sängen, har det bra och jävligt tillsammans. Ibland bjuder vi in vänner på kalas och ibland spelar vi in låtar.

GC_Luntgatan girls_04
Foto: Maria Ackerfors

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s