INTERVJU: No ditching

GC_No ditching_FEAT

Att hitta nya grymma brittiska band känns som världens enklaste grej just nu – finns ju hur många som helst!! No ditching från Durham i nordöstra England är en av mina bästa upptäckter på länge, jag har nött deras 4-spårs kassett rejält sedan jag införskaffade den i somras. Superfina gitarrpopdängor i lagom punkig lofiförpacking, med texter om Gilmore girls och sånt framförda med brittisk accent 2die4. Är så hiiimla peppad på att höra mer av detta band vid det här laget, så jag skrev till dem och frågade lite om deras framtidsplaner och annat.

GC_Pricklinje2

 

HUR KOM DET SIG ATT NI STARTADE NO DITCHING?
– Det började egentligen med att vi – Elle, Freya, Kate, Naomi, och Laura – ville hänga mer med varandra, och ett band var en bra ursäkt för det. Men det handlade också om att vi var sugna på att spela i band tillsammans med personer som vi inte hade spelat med innan. Både Naomi och Kate hade spelat i andra band, Laura och Freya var – och är fortfarande – involverade i blåsorkestrar och Elle hade ett jazzband. Men att starta No ditching var något helt nytt för oss allihop, både socialt och musikaliskt – varken Naomi eller Laura hade spelat gitarr innan och Freya var helt ny på bas.

BERÄTTA OM ER FÖRSTA SPELNING!
– Vår första spelning var fantastisk! Vi spelade på Fishtank i Durham den 7 juni 2013 (Laura håller koll) tillsammans med Martha, Delay och Spoonboy and the Vandellas. Det var en grym första spelning, både på grund av att det var spännande att spela vårt eget material och för att vi älskar de andra banden som spelade! Sedan dess har vi haft totalt 22 spelningar.

GC_No ditching_2
Foto: Jamie Wilson

JAG UPPTÄCKTE ER GENOM ER FACE ACHE EP FRÅN TUFF ENUFF RECORDS. BERÄTTA OM DET SLÄPPET! HAR NI GETT UT NÅGON MER MUSIK?
– Nej, Face ache-EP:n är vårt enda släpp hittills. Vi skrev låtarna till den hemma i Durham, repade dom massor i Naomis föräldrars källare och spelade in dom hos Rocking horse, som också ligger i Durham. Först släppte vi dem själva som CDr, men sen gav Tuff enuff ut dem på kassett. Eventuellt kommer vi släppa en 7” vinyl med dom låtarna också, och så har vi en 7″ med nya låtar på g. Men framförallt jobbar vi (långsamt) på nytt material till ett album just nu.

VAD INSPIRERAR ER?
– Vi inspireras av saker i livet som är viktiga för oss, men också saker som gör oss arga! Exempelvis uppstod EP:ns titel Face ache som en reaktion på att både Naomi, Kate och Elle har blivit tillsagda att ”le mer” och fått klagomål om att de sett ”sura/ledsna” ut på scenen när vi spelat…

VAD LYSSNAR NI SJÄLVA PÅ?
– Massor! Vi har ett rätt brett åldersspann i det här bandet, samt ganska brokiga bakgrunder, så det finns influenser av allt ifrån The Cure till Nana Grizol till Azalea Banks!

GC_No ditching_1
Foto: Joseph Towns

VAD ÄR ER RELATION TILL RIOT GRRRL-SCENEN?
– Vi älskar riot grrrl! Vi fick upp ögonen för riot grrrl-rörelsen vid lite olika tidpunkter dock, så den har påverkat oss på olika sätt. Vissa av oss växte upp med riot grrrl och har formats mycket av det, men på ett sätt är det nästan mest intressant för de av oss som har upptäckt riot grrrl först under senare år, eftersom det belyser den brist på politiska och feministiska förebilder som rådde under vår uppväxt.

HUR SER ERA PLANER UT FRAMÖVER?
– Just nu har vi alla rätt fullt upp med jobb och skola, men vi hoppas få möjlighet att spela mycket mer framöver och få mer tid till att skriva nya låtar. Vi har precis avslutat inspelningen av några nya låtar till en 7” också, så det är vi väldigt peppade på! Dock är det ännu oklart när den kommer att släppas.

GC_No ditching_3
Foto: Claire Swift

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s