INTERVJU: Nattskiftet

Ikoner_puff_Stor

Ikoner illustrerade av NATTSKIFTET.

Ni som läser den här bloggen har nog knappast kunnat missa det senaste i raden av våra IKON-samarbeten (där vi ber illustratörer vi gillar teckna porträtt av grymma ikoner som förtjänar att lyftas fram) med fantastiska illustratören Lisen Haglund aka NATTSKIFTET.  NATTSKIFTET har producerat fem ikonporträtt – Kim Gordon, Siouxsie Sioux, Beth DittoPJ Harvey och Joan Jett – som vi har publicerat under de senaste månaderna, och avslutningsvis kommer här en intervju med henne. Behöver vi säga att vi är sjukt stolta över detta samarbetet?

Den som vill veta mer om NATTSKIFTET och köpa prints av hennes ikoner eller någon annan av hennes grymma illustrationer hittar henne här!

GC_Pricklinje2

VEM ÄR NATTSKIFTET?
Feminist, hårdrockare och ett projekt som startade för ett år sedan. Jag postade 1 teckning/dag på instagram och nu så finns det en svart dagbok online. Namnet kommer från min sambo som tyckte att han körde dagskiftet hemma medan jag var uppe nattetid och tecknade.

NÄR, HUR OCH VARFÖR BLEV DU ILLUSTRATÖR?
Jag har alltid tecknat, oftast istället för att prata, det har varit ett naturligt utlopp för mig. Gick på folkhögskola, vidare in på konsthögskola för att sedan hoppa av och göra en massa andra saker. Tog upp teckningen förra året igen och startade Nattskiftet.

DU HAR PORTÄTTERAT IKONERNA PJ HARVEY; SIOUXSIE SIOUX; KIM GORDON OCH JOAN JETT – VARFÖR VALDE DU DOM?
Jag inspireras av musiken och systerskapet, kvinnor! Har kunnat tecknat 5000 kvinnliga ikoner men tog de första som dök upp i huvudet, som var på min playlist den veckan.

NATTSKIFTETLisen Haglund, aka NATTSKIFTET.

HAR DU NÅGON RELATION TILL RIOT GRRRL?
Yes, jag var med när det startade, gick på spelningar, skrev och tecknande i fanzines etc. Kommer alltid att vara en riot grrrl.

VAD GÖR DU NÄR DU INTE ILLUSTRERAR?
Teckningen slukar nästan all min tid just nu men försöker hitta tiden till att umgås med vänner och gå på spelningar, vill resa mer än vad jag gör.

VAD ÄR DINA PLANER FRAMÖVER?
Åh! Svårt. Jag lever från dag till dag och om jag har tur så kan jag betala räkningarna i slutet av månaden ha ha. Men jag har lite utställningar och events inplanerade i maj, bland annat på Färgfabrikens vårmarknad i Stockholm (10-11/5), Sheside i Falun (16/5) och Stockholm Death Feast på Kägelbanan (17/5). 31 maj har jag ett samarbete med Örjan Andersson i hans butik i Skanstull i Stockholm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s