MUSIK: Ingrid

Ingrid_Stenlund_foto
Foto: Nadja Törnlund

Jag upptäckte Ingrid Stenlund för några månader sedan då bloggen populaermusik.se postade en youtubevideo med hennes låt “Det skulle vara ni”. Jag blev överförjust i denna coola tjej med en grym röst tillsammans med en ukulele. Ingrid satte fingret på något som berörde mig väldigt mycket, under Youtubevideon hade hon skrivit följande:

ingrid_stenlund

Jag blev inspirerad och nyfiken och bad därför Ingrid berätta lite om sig själv.

INGRIG STENLUND. Jag är sexton år och i augusti flyttade jag 54 mil för att läsa musik på ett gymnasium i Malmö. När jag inte går i skolan engagerar jag mig gärna politiskt och spelar i en del olika musikaliska konstellationer.

MUSIKEN. För ganska exakt ett och ett halvt år sedan fick jag en idé, lite av en impuls – jag skulle lära mig spela ukulele. Med ukulelen vågade jag utveckla både min sångröst och mitt musikskapande, och sedan dess har orden och melodierna bara blivit fler. Det har blivit en självklarhet för mig att skriva musik när jag inte får ordning på tankarna och för mig är det otroligt viktigt att låta berättandet vara i fokus när jag skapar och spelar musik.

“DET SKULLE VARA NI” kom till efter att en vän blev utsatt för sexuella trakasserier och skolledningen inte tog henne på allvar, utan istället bagatelliserade hennes upplevelse. Varje dag hör jag, läser om och upplever hur skuld faller på den som blivit utsatt och jag tycker att det är vansinnigt fel. Särskilt i skolan är sexism och sexuella trakasserier något som inte tas på allvar och ofta bortförklaras som ”skämt”.

PUBLIKEN. Jag når främst ut med min musik genom min youtubekanal, ingridstenlund, men har även en facebooksida och en soundcloud. Jag har lärt känna många balla människor som också spelar musik, och vi brukar hjälpas åt och sprida varandras musik på olika sätt, främst via nätet.

JUST NU. Just nu är ingenting särskilt inbokad. Jag försöker rota mig mer i Skåne och Lund och hoppas på att hitta gigtillfällen framöver!

PEPP. Jag säger bara KÖR HÅRT! Spela med och för människor du känner dig trygg med och om du sedan delar det du gör på internet, lägg fokus där du får positiv och bra konstruktiv kritik. Förut jagade jag allt för ofta bekräftelse där jag inte fick den, och det händer fortfarande att jag tänker på den där trista kommentaren istället för på all pepp och all uppmuntran jag får varje dag. Peppa andra och bilda ett varmt nätverk istället för att skapa konkurrens och tävling, i bästa fall får du bara fler musikkontakter att kanske spela med, eller som kan hjälpa, och som du kan hjälpa på olika sätt!

Är du tjej i åldern 12-18 rekommenderar jag väldigt varmt att åka på Popkollo. Ingenting har fått mig att växa så mycket som jag gjorde under den veckan, både för att våga låta mig själv växa som musiker, men även som människa.

INSPIRATION. Den underbara duon Systraskap, magiska konstnären och bloggaren Ellen Wallin, musikerna Laleh Pourkarim och Gaby Ryd och så min vän Vera Almgren, som även hon skriver fantastisk musik.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s