IKON: Beth Ditto

GC_BethDitto
Beth Ditto. Illustration: Sara Stode

Ikon nummer två i ordningen att bli förevigad av illustratören Sara Stode för Grrrl collection är Beth Ditto – känd från många sammanhang men främst (åtminstone för min del) som sångerska i Gossip.

När jag, som är född i mitten av åttiotalet, fick upp ögonen för riotgrrrlscenen i slutet av nittiotalet/början av 2000-talet upplevde jag ofta att jag var lite på efterkälken. Så mycket av det jag upptäckte och kände samhörighet med var sådant som redan hade hänt, någon helt annanstans, och även om det såklart var mycket som ändå fanns tillgängligt på olika sätt så var det också mycket som kändes hopplöst utom räckhåll. Där och då var The Gossip och Beth Ditto väldigt viktiga för mig, helt enkelt för att de hände NU. De var ett band – och en feministisk punkikon – som repade i en källare, som släppte skivaKill rock stars, som blev stora nog att komma och spela i Sverigeflera gånger – och som fortsatte förnya sig – framför mina ögon. De var inte riotgrrrlhistoria som jag satt vid datorn och läste på eller lyssnade in mig på, de var riotgrrrlhistoria som hände.

Fram till idag är det en lång resa som Ditto har gjort från den där källaren. Via NME-hype, MTV-it girl-stämpel, glossy magsinomslag, high fashions finrum och en egen kolumn i The Guardian har hon alltid fortsatt att vara samma rättframma, aldrig sviktande förespråkare för feminism och HBTQ-rättigheter. “A punk”, som hon fortfarande titulerar sig själv. För det har hon all min respekt, alltid.

rad_scallo_640

Detta är ett samarbete med illustratören Sara Stode. Med start förra veckan och under fem veckors tid kommer Stode illustrera ett inlägg per vecka om en kvinnlig ikon som vi tycker om. Avslutningsvis kommer vi att publicera en intervju med Sara där vi pratar om hennes arbete, inspiration och flytten till London. Som grädden på moset kommer vi att sälja en limiterad upplaga av Stodes illustationer. Vid intresse maila oss på: info@grrrlcollection.com

stode_nr02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s