IKON: Kathleen Hanna

KathleenHanna640
Kathleen Hanna. Illustration: Sara Stode

bikini_kill_quote

Kathleen Hanna är en feministisk ikon, en punkgudinna och en av de kvinnor som lade grunden för riot grrrl-rörelsen.

Den första låter jag lyssnade på av Bikini Kill var ”I like fucking”. Jag hittade den via Audiogalaxy och kunde lyssna på den om och om igen.

Ibland fick jag lov att spola tillbaka mitt hemmagjorda blandband till de partier där Hanna tog i som mest. Den förlösande känslan av att höra en annan ung kvinna skrika ut sin frustration genom aggressiva punktoner var fantastisk.

Band som Bikini Kill gav mig styra. Styrka att fortsätta engagera mig i musikscenen. Styrka att ta den plats jag ville ha istället för den jag tilldelades. Jag var inte på spelningar för att se min pojkvän eller bror spela. Jag var där för musiken och med drömmen om att spela själv.

Känslan av att inte vara ensam gjorde det lättare att bemöta idioter som tyckte att tjejer inte kunde spela och att tjejband var en genre.

rad_scallo_640

Detta är ett samarbete med illustratören Sara Stode. Under fem veckor framöver kommer Stode att illustrera ett inlägg per vecka om en kvinnlig ikon som vi tycker om.
Avslutningsvis kommer vi att publicera en intervju med Sara där vi pratar om hennes arbete, inspiration och flytten till London. Som grädden på moset kommer vi att sälja en limiterad upplaga av Stodes illustationer. Vid intresse maila oss på: info@grrrlcollection.com

Stode_nr01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s