INTERVJU: Emma Finnkvist

Emma_Finnskvist02
Emma Finnkvist. Foto: Mats Udd

Emma Finnkvist  är International Exploitation Manager på EMI Music Nordic.
Hon arbetar med att hjälpa EMI’s nordiska band att etablera sig utanför hemmaplan.
Emma är också adept i mentorprogrammet Makten över Musiken.

Innan Emma började arbeta på EMI jobbade hon med press och marknadsföring av Arvikafestivalen.  2010 gick Arvika ut med ett pressmeddelande om att de till nästa års festival skulle ha som målsättning att boka 50/50 kvinnliga och manliga musiker. De gav sig själva bakläxa då 80% av artisterna festivalen bokat bestod av män. Något de trodde berodde på lathet och sociala strukturer.

Jag blev otroligt glad och peppad av Arvikas opinionsbildande ställningstagande och ville därför prata med Emma om musik och jämställdhetsarbete. Eftersom både Emma och jag är busy people så mailade jag några frågor till henne, här har ni svaren:

BERÄTTA OM DIG SJÄLV?
Jag heter Emma, är 24 år och kommer ursprungligen från Värmland. Just nu bor jag i Stockholm där jag jobbar på skivbolag med att exportera musik. När jag inte jobbar så reser jag så mycket jag bara kan, helst hela tiden. Plus lagar mat, är galen i mat.

VARFÖR VALDE DU ATT ARBETA MED MUSIK?
För att musik är det bästa jag vet! Och för att det är kul att jobba i en bransch som är i ständig utveckling. Det har hänt så mycket i musikbranschen de senaste åren och det är intressant att vara en del av den utvecklingen. Dessutom är musik så himla viktigt för så många och det är fint att hjälpa till att sprida den.

BERÄTTA OM NÄR DU ”UPPTÄCKTE MUSIKEN”?
Musik har alltid varit viktigt för mig och vi har alltid spelat och lyssnat på musik hemma, men det var nog på högstadiet som jag fick min första aha-upplevelse. Jag lånade en skiva med Kent av min moster och nåt lixom hände i mig efter att jag hade lyssnat på den där plattan och sen var jag fast.

BÄSTA KONSERTMINNET?
Så himla svårt. Det finns massor av minnen, men de allra bästa konserterna är de som överraskar mig på något sätt. Till exempel att det är en genre som jag inte alls har koll på, men där jag blir uppslukad av liveupplevelsen. Ett sådant minne är när jag såg Korn på en festival för en massa år sedan. Ett annat fint minne är när jag såg First Ait Kit på en branschfestival i Holland precis innan de slagit igenom. De spelade i en gammal teater och hela publiken blev kära i dem på en sekund. Plus, såg The Knife häromdagen. Helt himla magiskt!

HUR UPPLEVER DU ATT MUSIKBRANSCHEN SER UT IDAG UR ETT JÄMSTÄLLDHETSPERSPEKTIV, VILKA HIERARKIER OCH STRUKTURER RÅDER?
Jämställdheten i musikbranschen skiljer sig väldigt lite från jämställdheten i övriga samhället. Dvs det råder en könsmaktsordning och män sitter på de allra flesta ledande poster. Här kan man se en sammanställning över hur det ser ut i skiv -och bokningsbranschen för tillfälllet och även om det jobbas aktivt med frågan på flera håll (heja heja!) så har vi en bit kvar att gå. Men det finns ljusglimtar! Till exempel har utbudet av kvinnliga DJs på uteställen runt om i landet ökat betydligt de senaste åren och toppenbra artister så som Lykke Li, Robyn, Icona Pop och Rebecca & Fiona har stått för en stor del av den svenska musikexporten under 2000-talet vilket känns väldigt positivt.

DU HAR ARBETAT AKTIVT FÖR EN MER JÄMSTÄLLD MUSIKSCEN.
BERÄTTA OM DET ARBETET?
Jag försöker att jobba aktivt varje dag. Man kan alltid göra något. Pusha extra för kvinnliga artister till TV-program, intervjuer och festivaler, ringa och önska låtar gjorda av kvinnliga artister till radio och sprida låtlistor i sociala medier och sånt. Men mitt största enskilda projekt var ett initiativ som vi gjorde med Arvikafestivalen när jag jobbade med marknadsföring där för ett par år sedan. Vi hade sedan flera år tillbaka aktivt jobbat med jämställdhet inom vår organisation med lyckat resultat och nu ville vi göra något tydligare utåt också. Vi bestämde oss därför för att gå ut med ett statement om att vi skulle försöka att göra hela festivalens program helt jämställt, dvs boka 50% kvinnor och 50% män till samtliga scener. Då var det något helt nytt och för oss var diskussionen kring initiativet lika viktigt som resultatet av det.

VARFÖR ÄR EN JÄMNSTÄLLD MUSIKSCEN VIKTIG?
För att alla tjänar på en jämställd värld och alla ska ha samma rätt och möjlighet att göra det de vill.  Ökad jämställdhet leder även till ökad kvalitet, bland annat eftersom man automatiskt får ett större utbud att utgå från.

VILKA ÄR DE VANLIGAST MOTARGUMENTEN OCH HUR BEMÖTER DU DEM?
Det vanligaste motargumentet vi fick mot vårt initiativ på Arvika var att vi skulle sluta tänka på kön och endast boka det som är bra, och det var ju precis det vi också ville, men för att kunna komma dit behövde vi lyfta frågan om varför vi dittills hade haft en så övervägande stor del män på våra scener när kvinnor är exakt lika bra på att skriva och framföra musik. Projektet fick oss, bokningsbolagen och media att lyfta frågan och fundera kring varför det såg ut som det gjorde. Vi var en stor aktör som kunde påverka och det valde vi att göra.  Om man stöter på motargument tycker jag att det viktigaste är att förklara varför vi tänker som vi gör, oftast startar det bra och intressanta diskussioner.

HUR HAR ARBETET MOTTAGITS?
Det mottogs väldigt blandat. Vissa blev förbannade och hävdade att vi nu skulle boka det sämsta programmet någonsin, men det var också väldigt mycket positivt både från artister, media och besökare som var glada att en stor aktör äntligen lyfte en såpass viktig fråga.

HUR FÖRHÅLLER DU DIG TILL DEN KRITIK DU FÅR? (POSITIV OCH NEGATIV)
All konstruktiv kritik lyssnar jag mer än gärna på, det leder till en bättre och mer intressant diskussion. Kritik som är pajkastning försöker jag nog mest att ignorera, det finns så mycket annat att lägga energi på.

BERÄTTA OM MAKTEN ÖVER MUSIKEN?
Makten Över Musiken är ett projekt som syftar till att fler kvinnor ska ta plats på de kreativa posterna (managers, A&Rs, VDs etc) inom musikbranschen. Projektet drivs av Lisa Lundgren via föreningen Fritz Corner och består dels av ett mentorprogram där unga tjejer får hjälp och stöttning av rutinerade kvinnor inom musikbranschen att lära sig mer om hur man tar sig in i branschen, vad som är bra att tänka på etc och dels av ett seminarieprogram med föreläsningar som kan knytas till jämställdhet i musikbranschen. Ett toppenprojekt som man kan läsa mer om här: http://maktenovermusiken.wordpress.com/

HAR DU NÅGRA TIPS TILL TJEJER SOM VILL JOBBA I MUSIKBRANCHEN?
Ge inte upp. Ni behövs! Ta kontakt med människor i branschen som inspirerar er, bjud på lunch eller kaffe och frågafrågafråga för att lära er så mycket som möjligt om jobbet ni vill ha. Bra och kompetenta personer kommer alltid att behövas.

TACK för svaren Emma vi tycker att du är bäst!

Emma_Finnskvist03
Emma Finnkvist. Foto: Mats Udd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s