PREMIÄR: Första låten från Riot grrrl sessions

För snart ett år sedan intervjuade vi Canan Rosén om hennes nyuppstartade projekt Riot Grrrl Sessions. Då var en crowdfundingkampanj precis lanserad och planerna storslagna: 12 grymma musiker från olika band, samlade under en helg i en studio för att skriva och spela in en riot grrrl-skiva. Idag har vi äran att husera VÄRLDSPREMIÄREN av den första låten från den nu färdiginspelade skivan här på Grrrlcollection! Och vi var såklart tvungna att checka in med Canan och höra hur det har gått med allt, och vad planerna är nu.


PREMIÄRLYSSNA: RIOT GRRRL SESSIONS – TERROR GRRRLS


HEJ IGEN CANAN! HUR HAR DET VARIT ATT GENOMFÖRA PROJEKTET?

– De flesta tänker nog att själva projektet genomfördes under en helg och det är ju rätt på ett sätt, det var liksom då all magi skedde. Men för min egen del har jag ju jobbat många timmar i veckan med detta under ett års tid för att få ihop alla delar så för mig personligen är det mycket större än så. Sedan så har ju massa proffs varit inblandade olika mycket i olika perioder under den resan, men såklart att peaken var inspelningshelgen när vi skulle synka en sisådär drygt 20 pers… Jag har lärt mig otroligt mycket och haft otroligt kul. Det har varit mycket hårt jobb och en del hmm.., va?!?, nää…, jaaa! osv.

– Det som jag är lite extra nöjd med är att vi så envist dokumenterade det vi gjorde och att det finns massor av fina fotografier plus kommer att komma en dokumentär om projektet. Skivan känns helt fantastisk att lämna till eftervärlden men det känns suveränt att få dela med sig av annat typ av material också!

Musicians Riot Grrrl Sessions Photo Anna Ledin WirénFoto: Anna Ledin Wirén

VAD HAR BLIVIT SOM DU TÄNKTE DIG, OCH VAD HAR INTE BLIVIT DET?

– Jag är svinsvinglad att vi gick i land med vårt mål på crowdfundingen. Det var nästan 250 personer som bidrog till att vi fick in 70 000 kronor för att genomföra detta. Det hade aldrig blivit så här bra utan de förutsättningarna! Så tacksam för det – och dessutom ett jävligt coolt sätt att finansiera det på.

– Men för övrigt… 12 musiker, en helg i studio, vad kan gå fel? Ja alltså, cirka allt hade kunnat gå fel. Men det gjorde det såklart inte eftersom alla var proffs och kom till studion med 100% bra inställning. Jag visste att det skulle bli bra, låta coolt och vara bra låtar, men när jag lyssnar på skivan kan jag ändå bli lite starstruck av oss själva. Såna genier ändå! Jag tror att jag och många andra har en bild av att riot grrrl – och därmed också vår skiva – ofta låter som straight up i fejset-punk med skrikig sång. Men den här skivan har en helt annan bredd, djup och tyngd. Där krossar vi förväntningarna ordentligt! Det kommer finnas lite av varje för musiklyssnarna. Men såklart är den gemensamma nämnaren någon slags rock och punk.

– En grej som inte har blivit som jag har tänkt mig är väl att jag inte har fått en spänn av staten trots att jag har sökt flera kulturbidrag. Jag undrar lite vad i det här projektet som INTE kvalar in i deras jävla jämställdhetssatsningar och skit. Det var någon som skrev i ett avslag att projektet inte var originellt nog. Då höll jag fan på att få spel.

Studio Riot Grrrl Sessions Photo Anna Ledin WirénFoto: Anna Ledin Wirén

BERÄTTA OM LÅTEN TERROR GRRRLS, SOM VI FÅR PREMIÄRLYSSNA PÅ HÄR!

– Terror Grrrls handlar om hur det är att vara skraj på väg hem i mörkret. I låten är det rena rama tvärtomvärlden som beskriver att du aldrig kan veta bakom vilket hörn eller i vilken buske det gömmer sig en Terror Grrrl redo att sätta skräck i dig. Du börjar tvivla och tänker att det kanske är det själv det är fel på, att du kanske nojar i onödan. Du letar efter stöd på nätet men alla där ba, ”inte alla tjejer…”. Det får dig att inse att det är så samhället har utvecklat sig och att det enda du kan göra är att ständigt vara på din vakt för du vet aldrig var och när de slår till. Lite “välkommen till vår värld since 4-ever”.

– Det är jag som har skrivit den här låten och både riffet och texten kom ganska naturligt. Ett ämne som engagerar mig, som vi pratar för lite om och gör alldeles för lite åt. Jag skrev ett utkast till låten hemma och sedan gjorde vi klart musiken och texten i studion. Lite så har processen sett ut med alla låtar. På den här låten sjunger jag. Klara Force och Maja Samuelsson spelar gitarr, Frida Ståhl spelar bas och körar, Nicki Wicked spelar trummor och Agnes Eriksson körar.

VAD HÄNDER NU?

– Nu är det äntligen dags för release! Vi har längtat så efter att få dela med oss av det vi har skapat tillsammans! Att köra en premiär på Grrrlcollection kändes kul och självklart då ni är en viktig del i den svenska riot grrrl-scenen. Den 23 februari släpps skivan och två dagar innan dess har vi en releasefest i Stockholm som kommer bli så mäktig! Vi kommer lyssna på skivan, visa foton från inspelningen och se på dokumentären. Samt ha grymma dj:s och mycket fest!

– Skivan ska släppas på vinyl, cd och digitalt och såklart är vinylen försenad (zzzzz) men vi grejar med annan merch också, som tishor, tröjor och tote bags. Vi hoppas såklart så många som möjligt kan få ta del av det vi har gjort på så många sätt som möjligt!

– Och vad framtiden beträffar – alltså den här plattan heter ju The First Session av en anledning… Men first things first. Nu vill vi släppa The First Session och ba få njuta!

Canan Riot Grrrl Sessions Photo Anna Ledin WirénCanan Rosén. Foto: Anna Ledin Wirén


VILL NI HÖRA MER? KLART NI VILL!
Här går det att förhandsbeställa skivan, som CD eller vinyl. För samlaren finns dessutom begränsade specialutgåvor på vit resp. guldfärgad vinyl! Extra kul tycker vi att det är Grrrlcollections Malin Ringsby som står bakom den grafiska formgivningen.

SparaSpara

SparaSpara

Leave a comment