INTERVJU: Cervix

GC_Cervix_FEAT_WEB

“Liveband” är ett centralt ord när det talas om jönköpingsbandet Cervix. Att genren feministisk glitterpunk gör sig allra bäst IRL säger sig ju nästan självt. Personligen är jag dock lite missnöjd över att jag fortfarande inte har lyckats pricka in en enda spelning med dem, trots att de har gigat flitigt på sistone. Hoppas intensivt på bättre timing framöver. Ni som hänger i Göteborg har iallafall chansen dubbelt upp inom den närmsta tiden: imorrn – fredagen den 4 mars – spelar de på chalmerspub tillsammans med Trampstamp, och om ett par veckor – lördagen den 12 mars – då de spelar på Dåligt ryktes 8:e-marsfest tillsammans med bland andra Bitchcraft från Umeå och Betonggolv från Stockholm. På självaste Internationella kvinnodagen spelar de dessutom på hemmaplan i Jönköping.

Vi som huserar på andra orter får hålla till godo med denna intervju med bandet tills vidare – inte fy skam iofs!

GC_Pricklinje2

VILKA ÄR MED I CERVIX?
Cervix består av fem fantastiska feminister: Alexandra Lann som frontar och sjunger, Elin Käll som rockar trummorna, Tilda Spross som kör sång och bas och Anja Pierini som lirar gitarr tillsammans vårt senaste tillskott Catherine Bollyn!

HUR DEFINERAR NI SJÄLVA ER MUSIK?
Vår musik är lite svårdefinierad då vi är influerade av många olika genrer, men vi är överens om att vi spelar politisk musik med feministiska texter. Vi kör vår egen form av punk, feministpunk eller glitterpunk brukar vi kalla det, som en blandning av rock, punk, pop och riot grrrl med mycket stämsång. Vår musik handlar mycket om själva framträdandet. Vi spelar och skapar för att upplevas live och ger allt vi nånsin har på scen.

GC_Cervix_1_WEB

HUR BÖRJADE ALLT?
När Tilda och Alexandra gick sista året på gymnasiet insåg de att båda ville starta ett feministiskt punkband så de började leta efter fler medlemmar då de båda helst sjöng. De hittade Sophia, Cervix första gitarrist, och Elin, som aldrig tidigare spelat trummor men idag är en skitgrym trummis. Tilda fick bli basist med och vi bytte gitarrist många gånger tills vi till slut hittade både Anja och Catherine! Eftersom att vi alla fem har gått/går på Per Brahegymnasiet i Jönköping förde skolan, musiken och såklart feminismen oss samman.

Vi alla har haft musiken med oss på ett eller annat sätt men Elin är den som haft ett riktigt band tidigare. Alla utom Catherine gick musiklinjen på gymnasiet men vi har lärt oss mycket genom att sitta hemma och spela och sjunga. Både Alexandra och Tilda sjöng i kör i många år och därför innehåller våra låtar mycket stämsång. Anja har spelat med vänner under uppväxten och tack vare att vi alla låg på ungefär samma musikaliska nivå när vi startade har vi kunnat utvecklas sjukt mycket tillsammans!

HUR VAR ERT FÖRSTA REP?
Allra första repet i Cervixs historia ägde rum i en källare på Per Brahegymnasiet, där Tilda och Alexandra träffades, plinkade och försökte få ihop texter och melodier. De ville skriva en låt som belyste världens orättvisor och uppmana folk till att agera och ta ställning. Så under det första repet skrevs alltså vår första låt, Fuck The System. Det första repet vi hade allihop tillsammas var när Catherine testade som gitarrist, det flöt på och vi märkte fort vilken bra squad vi fem blev ihop.

VAD HAR HÄNT SEDAN DESS?
Sedan dess har vi fått en superstart med massa pepp ifrån folk som gillar det vi gör, många spelningsförfrågningar och ett antal tidningsartiklar! Vi har ställt upp i en musiktävling utan att vinna, haft grymma spelningar runt 8:e mars och i somras fixade vi vår egen sommarturné på ett tiotal ställen. Vi har spelat på en massa festivaler som Malmöfestivalen, Säljerydfestivalen, Hygget och vår favorit, Sjööset. Vi har även varit förband åt det legendariska punkbandet Strebers, och haft några spelningar i både Stockholm och Göteborg.
I somras släppte vi vår första EP, Act Now! som vi spelat in med hjälp av några vänner. Sen dess har Anja också flyttat ifrån oss för att plugga i Lund, men distansförhållande-grejen funkar bra för oss!

BERÄTTA OM ER BÄSTA SPELNING?
Vår bästa spelning var nog inte den bästa musikaliskt sett men definitivt den roligaste! Det var i somras på ”The Garden Party”, en stor fest som arrangerades hemma i trädgården hos vår kompis. Vi spelade tillsammans med tre andra band som vi känner väl och majoriteten av publiken var våra supertaggade vänner. Det var det ösigaste vi någonsin spelat och att se så många skrika med i våra texter och släppa loss gav oss sån jävla fin känsla och är idag ett sjukt bra minne.

GC_Cervix_2_WEB

VAD HÄMTAR NI PEPP FRÅN?
Vi blir väldigt inspirerade av andra coola brudar; musiker, aktivister, kvinnor som inte låter sig tystas, som står upp och tar plats för bra saker helt enkelt. Att se att feminismen och en förbättrad kvinnosyn växer hos många med en otrolig fart, och att fler och fler börjar få upp ögonen och ta ställning mot orättvisor får oss att vilja fortsätta. Vi blir såklart superpeppade av att folk ser oss, hör oss och stöttar våran grej, det är därför vi står och vrålar ut vår ilska på scen, för att vi känner att vi gör skillnad.

FÖRUTOM ER, VILKET/VILKA BAND TYCKER NI ATT ALLA BORDE LYSSNA MER PÅ?
Alla borde lyssna mer på kvinnliga artister, all-female-bands och såklart stötta sina lokala sådana. Alla band som går att läsa om här på Grrrlcollection exempelvis! Om en gillar feministisk poppunk bör en lyssna på Trampstamp, ett av våra personliga favoritband som vi spelat många gånger med!

VAD ÄR ERA PLANER FÖR DEN NÄRMSTA FRAMTIDEN, OCH BEYOND?
Just nu är vårt nästa steg att börja trycka snygga tygkassar och sälja merch för att få ihop lite pengar och kunna köpa vår egen utrustning. Vi planerar att spela in några singlar, skriva en massa nya låtar och någon gång släppa ett album. Vi drömmer om att flytta till Malmö och etablera oss där, men vi får se vad framtiden bär i sitt sköte.

GC_Cervix_3_WEB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s