INTERVJU: Konflikten

GC_Konflikten_FEAT_RED

Konflikten är göteborgsbandet där Karin, Amanda och Lindis blandar stämsång och vispoparrangemang med vardagsfrustration och feminism. I somras släppte de sin debutsingel Sista du får och en musikvideo, och om en vecka spelar de på Festivalen Hemligheten i Norrköping.

För den som vill veta mer har vi har ställt lite frågor om ett och annat och fått svar!

GC_Pricklinje2

HUR UPPSTOD KONFLIKTEN?
Vi träffades för tre år sedan på Nordiska folkhögskolan i Kungälv där vi läste vislinjen tillsammans. För att göra en lång historia kort: vi var fem personer som började göra tolkningar ihop och nu är vi tre personer som huvudsakligen spelar vår egen musik. Först skulle vi starta en acappella-grupp men insåg snart att vi ville bygga på våra arrangemang med instrument. Med tiden började vi dra oss mer och mer åt pop-hållet, och då tänkte vi: “EY! Varför inte starta ett band?!”, “EY, varför inte döpa det Konflikten?!”

VILKEN KONFLIKT ÄR DET BANDNAMNET SYFTAR PÅ?
Ingen särskild egentligen. Eller ingen och alla. Vi tänker nog snarare att det är vi som är själva konflikten, att vi uppmuntrar till krångel och ifrågasättande och den sedvanliga dåliga stämning som lätt följer. Våga vara avig, ta konfliken.

HAR NI SPELAT I ANDRA KONSTELLATIONER INNAN?
Vi kommer alla tre från väldigt olika musikaliska bakgrunder. Karin har mest sjungit love songs på bröllop och dop innan, Lindis har skrivit och uppträtt med egen musik länge och Amanda spelade i en duo tidigare. Konflikten är dock vårt favoritprojekt ever.

GC_Konflikten_3_WEB
Foto: Konflikten

HUR SER ETT TYPISKT KONFLIKTEN-REP UT?
Ett typiskt rep utspelar sig i Amandas studentlägenhet på Hisingen. Det är toppar och dalar, ytterst påverkat av blodsockret. Typiskt är väl också att alla låtar, även de färdiga, åker på ett om-arr oavsett om tiden finns eller inte. Amanda kommer också ofta med nya idéer om Lindis gitarrspelande varpå Lindis ilsknar till och skriker “JAG VILL INTE”. Sen äter vi under tystnad och därefter kommer inspirationen. Vi har roligare än det låter! Oftast.

VILKA INGREDIENSER ÄR ETT MÅSTE I ERA LÅTAR?
Stämmor är givna. Gärna ett sus, eller en sjua. Texten ska vara ärlig och relaterbar, åtminstone för oss då, oavsett egen eller tolkning. Ett litet uns aggression är ett vanligt inslag, eller någonting annat som förhoppningsvis får någon att haja till.

GC_Konflikten_2_WEB
Foto: Konflikten

I SOMRAS SLÄPPTE NI ER DEBUTSINGEL OCH FÖRSTA MUSIKVIDEO. HUR KÄNNS DET?
Mega-asa-ballabra! Det känns ändå kreddigt att kunna droppa “Mitt band finns på Spotify” när det blir stelt på kafferasten. Skämt åsido, det är så fint, vi har fått så fin respons och många verkar känna igen sig i låten. Så coolt! Vi har ju spelat live som grupp rätt länge och det känns bra att ta detta klivet! To be continued!

BERÄTTA OM VIDEON – VARIFRÅN KOMMER IDÈN OCH HUR VAR INSPELNINGEN?
Videon är inspelad i samarbete med Madeleine Hellgren som vi jobbade ihop idén tillsammans med. Låten är på nått sätt ett uppbrott från något destruktiv och tanken med videon är att den ska säga “tack men nej tack”. “Hej men nej”. Så vi flyttar in ihop och börjar om helt enkelt. Vi åkte till Madde i Skellefteå en helg och spelade in den på en dag, det vill säga snabbt. Väl där föll mycket på plats, det blev en bra och rolig kreativ process. Sen är ju mimdelarna inspelade i dubbel hastighet, just sayin’, panik!

HAR NI NÅGON RELATION TILL RIOT GRRRL, BETYDER DET NÅGOT FÖR ER?
Självklart betyder det något för oss, det är det vi står och kämpar för. Vi är säkra på att vi har den och liknande rörelser att tacka för mycket och tycker att det är hemskt viktigt att fortsätta driva den kampen framåt. Det är en självklarhet att kvinnor ska få sitt rättfärdiga utrymme i musikbranschen (och alla andra branscher för den delen). Nu är vi kanske inte särskilt punkiga, men kan stoltsera med att vi fått komplimangen “ni är punkigare än vad ni tror”.

VAD INSPIRERAR ER?
Oj, det är världens svåraste fråga. Pass?
Nä, men vi inspireras nog av det mesta vi hör och gillar. Våra stora textidoler är Annika Norlin och Markus Krunegård. Sen låter det väl superklyschigt men alltså livet, och allt skevt som en stöter på och som väcker känslor. Plus Celine Dion.

VAD ÄR ERA PLANER FRAMÖVER?
Vi har börjat planera för en EP och vill såklart spela mera live. I framtiden planerar vi att giga på fler jämställda festivaler, jobba med feta producenter samt bidra till en schysst atmosfär i musikvärlden där kvinnor hjälps åt istället för att tävla och jämföras med varandra.

GC_Konflikten_1_WEB
Foto: Konflikten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s