INTERVJU: Systraskap

Att vi gillar grymma elektroduon Systraskap vet ni ju sedan tidigare – de nämns lite här och var i inlägg här på bloggen och har bland annat gjort den här fina låtlistan åt oss. Men någon intervju med dem har vi inte gjort – förrän nu. I måndags släpptes äntligen deras mycket efterlängtade fullängdsdebut MVIMW dessutom, så det passar bra att fira fredag idag med en liten frågestund ju!

GC_Pricklinje2

NÄR OCH VAR KORSADES ERA VÄGAR FÖR FÖRSTA GÅNGEN?
Vi lärde känna varandra när vi båda pluggade musik på en folkhögskola, hösten 2010. Vi startade Systraskap i en gemensam vilja av att skapa diskussion kring det samhälle som vi inte tyckte var rimligt.

MITT INTRYCK AV SYSTRASKAP ÄR LITE SOM EN MASHUP AV ETT BAND, EN TANKESMEDJA, ETT KONSTPROJEKT OCH EN POLITISK MANIFESTATION…HUR SKULLE NI SJÄLVA BESKRIVA ER?
Systraskap är en reaktion på samhällets orättvisor, på normer och hierarkier som begränsar människor. Vi tror på konst och skapande som en starkt opinionsbildande och förenande kraft! Det är genom att vi organiserar oss och jobbar aktivistiskt som samhället blir demokratiskt. Tillsammans är vi starka och kan förändra sånt som vi inte går med på!

VAD DRIVS NI AV?
Vi älskar att spela samtidigt som vi lever i ett samhälle där en lätt blir nedslagen av allt som inte fungerar. Det är så många som marginaliseras i en liberal kapitalism där alla bara förväntas bry sig om själva. Pensionen, försäkringar, allt blir individualiserat. Men alla har inte samma möjlighet att välja. Det är ingen tvekan om att vi har olika förutsättningar ifrån födseln, och det är så fruktansvärt frustrerande att se hur samhället blivit kallare och blåare. Omänskligare. Att använda musik som en politisk kraft känns så meningsfullt.

VAD JAG HAR FÖRSTÅTT HAR NI EN VÄLDIGT DIY-BETONAD PROCESS – NI GER UT ER MUSIK PÅ EGEN LABEL, SKÖTER ERA EGNA BOKNINGAR OSV. HAR DET VARIT ETT BRA SÄTT ATT JOBBA PÅ?
Det har du helt rätt i. Under de fyra år som vi levt på vår musik har vi varit våra egna bokare, turnéledare, producenter, mixare, skivbolag osv. Det har gjort att vi kunnat ägna oss på heltid åt Systraskap. Nackdelen med att ha övergripande ansvar för alla delar i alla processer är att det tar extremt mycket tid. Vi har faktiskt precis släppt in några fler personer i vår process det senaste halvåret, för att kunna koncentrera oss mer på musik- och producentdelarna. Det administrativa började ta så sjukt mycket tid, så det känns helt rätt utifrån var vi befinner oss nu.

GC_Systraskap VJU_1_WEB
Foto: Pressbild

HUR SER ER LÅTSKRIVARPROCESS UT?
Någon av oss kommer med en idé i form av en text, ett tema, en melodi, en basgång, till den andra. Sedan jobbar vi gemensamt ihop idén till en låt. När låtens grundstomme är färdig kanske vi sitter lite på varsit håll och proddar, eller så sitter vi tillsammans. Vissa låtar blir klara relativt snabbt och vissa grejer har vi jobbat med löpande under flera år.

VAD INSPIRERAR ER?
Teknik, instrument och politik.

VAD FÖR MUSIK LYSSNAR NI SJÄLVA PÅ?
Amanda har precis börjat lyssna på Abida Parveen och är helt golvad av känslan, rösten, uttrycket, pondusen.

FÖREBILDER, HAR NI SÅNA?
JA! Verkligen jättemånga. Det finns så sjukt många människor som verkligen är outstanding. Det är bara att luta sig fram och låta sig inspireras.

VAD HÄNDER FÖR SYSTRASKAP NU?
Vi har precis äntligen släppt vårt debutalbum och håller just nu på med produktionsrep, alltså vi bygger upp ett nytt set som vi kommer spela på releaseturnén (som inleddes i Norrköping igår, reds. anm.). Det innebär att vi är mycket i replokal för tillfället. I sommar kommer vi spela på massa festivaler i Sverige. Bland annat på Urkult och Peace and Love.

OCH SEN DÅ, VAD ÄR ERT MÅL MED BANDET?
Störta kapitalismen, krossa patriarkatet, eliminera alla hierarkier och allt förtryck, och starta en ny världsordning. Det här är bara några exempel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s