INTERVJU: Pfemme Records

För lite mer än ett år sedan stod jag och målade ett rum i en lägenhet i Falun. Samtidigt lyssnade jag på ♀Equalizers spellista♀. Låten ”För mycket” av bandet Pfemme Records spelades upp. En politisk Lambada som sätter ord och melodi på något jag ofta känner: ”Jag pallar inte känslan av att inte ha någon makt över saker jag vill ändra på”. De krossar givetvis känslan av maktlöshet och efter några låtar känner jag tillhörighet och inspiration. Jag är ju inte ensam om att vilja förändra och förbättra det samhälle vi lever i.

Under 2014 släppte Pfemme Records sitt debutalbum ”Vår tid nu” (köp det här). Jag älskar skivan och låtar som ”Tittar aldrig bort igen” ger mig både ont i magen och pepp. Samtidigt som låten beskriver ett destruktivt förhållande ser jag framför mig den starka feministiska rörelse som visat sig under 2014. Jag känner att det är ”vår tid nu”.

Jag skickade några frågor till bandet och fick följande svar genom Siri Pollak:

HEJ PFEMME RECORDS! VILKA ÄR NI?
Vi är sex stycken personer som träffades när vi var 16/17 år. Vi bildade ett band, vann en musiktävling och insåg att vi var grymma på att skriva banala och bitska poplåtar. Sen är vi goda vänner också. Partners in crime.

VAD DRIVS NI AV OCH VAD INSPIRERAR ER?
Det där sjukt olika från gång till gång. Ibland drivs vi av att vilja bli bemötta som musiker och att fokuset ska vara vår MUSIK. Men lilla världen är ju inte riktigt där ännu så vi behöver slåss lite först. Vi inspireras av underbart fina vänner, äckliga dörrvakter och sliskiga ackordsföljder som låter som Twin peaks-introt. Floskigt som det kanske låter,  så drivs vi också av att vilja förändra det som är fucked up.

VAD ÄR ERAN EGEN DEFINITION AV DEN MUSIK NI SPELAR?
Vi har länge sagt Kravallpop. Men tja.. En blandning av smörig pop med lite dansbandsfeeling och rå jävla punkattityd!

BERÄTTA OM SÄMSTA OCH BÄSTA SPELMINNET?
Jag tror det är vår releasefestspelning som hastigt blev förflyttad till Henriksberg. Vi var helt möra i både kropp och sinne. Jag började nästan gråta flera gånger. Vi var både lättade, lyckliga och brutalt olyckliga i en enda härlig röra. Men det var en enormt elektriskt laddad stämning i lokalen och känslan av att alla stöttade oss var helt…..ja. Rörande. Men det var också en jobbig spelning. Vi hade inte hunnit soundchecka eller äta. Skakiga om händerna. Lite lätt illamående. Ångest.

Läs mer om vad som hände på spelningen här.

I VÅRAS SLÄPPTE NI ERT DEBUTALBUM ”VÅR TID NU”. BERÄTTA OM SKIVAN.
Skivan är lite som en berättelse. Eller som en känslokurva. Som lyssnare kanske du kastas mellan glättighet, ilska och en känsla av total hopplöshet. Vi ville på något sätt vara sårbara och ledsna och inte censurera någonting som inte förknippas med ilska och handlingskraftighet. Det är alltid lite läskigt att vara liten och hudlös. Men det ville vi också vara i denna skiva.

FINNS DET NÅGOT GENOMGÅENDE TEMA?
Nä, tror inte det. Eller då skulle det nog vara att det finns fortfarande en gnutta hopp även om världen är ganska röten på många plan.

VAD HÄNDER HÄRNÄST?
Ja, det är lite oklart. Vi har några nya låtar på gång och det vore kul att göra ett ep-släpp eventuellt. Sen så är ena bandisen föräldraledig och de andra spelar och pluggar på ditten o datten så repandet står tillfälligt på paus. Men vi kommer tillbaka i sinom tid!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s