MUSIK: Silvana Imam – I•M•A•M

GC_SilvanaImam

Silvana Imam live på Det feministiska manifestet – en kärleksfest. Foto: Malin Ringsby.

Ett av mina mäktigaste ögonblick under förra veckans 8:e mars-helg var Silvana Imams framträdande som avslutade festen för Det feministiska manifestet på Södra teatern på fredagkvällen. Den människan alltså, så extremt mycket coolness och pondus att jag blir alldeles knäsvag. I avslutande låten fick hon hela den sittande publiken att i solidaritet med Pussy riot hålla en stilla näve i luften mitt bland Södra teaterns kristallkronor och guldstuckaturer, och just där och då kändes det som om vi var oövervinneliga.

En av låtarna som hon spelade den kvällen , I•M•A•M, är nu släppt som singel på bland annat Spotify och bådar väldigt gott inför den EP hon ska släppa senare i vår. Så här står det i pressmeddelandet apropå titeln och innehållet i låten:
“En imam (arabiska, “den som står framför”). Traditionellt förutsätts en imam vara en man. De kvinnor som på senare år har framträtt som imamer har mött hårt motstånd och begränsats.”

Årets 8:e mars-helg fick ju sen som bekant ett extremt obehagligt slut i och med nazisters mordförsök på feminister i Malmö, och sedan dess har rapporter om hakkorsklotter och andra totalt empatibefriade handlingar duggat tätt nog för att mota in mig i en smärre politisk depression de senaste dagarna. I tider som dessa känns motvikten av personer som säger ifrån högt och otvetydigt och som behärskar konststycket att ingjuta hopp och fighting spirit extremt viktig. Silvana Imam är en sådan person, och jag är väldigt tacksam för det. Idag kollar jag på den här videon med Silvana Imam, Adam Tensta m.fl. från Kärrtorpsmanifestationen i vintras och vänder uppgivenheten jag har känt de senaste dagarna till något mer konstruktivt. Solidaritet och empati hörrni, tillsammans orkar vi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s