INTERVJU: Vagina dentata

GC_Vagina dentata_1

Foto: Vagina dentata.

Eventuellt har jag fått ett nytt favoritband. Jag har dessvärre inte hört dem än, men planerar att åtgärda det inom kort. Moa, Ailí och Tilde i stockholmsbandet Vagina dentata skriver om punk så att det känns i hjärtat. Jag behövde veta mer.

VILKA ÄR VAGINA DENTATA?
Vagina dentata är tre tjejer som sprungit i förortens mörker med brinnande puls till bussen, suttit och tittat. Rakt ut genom fönstret. På månens ljus. Sparkat upp den tunga kängan över den andra. Tittat. Sett och skådat. På människan i Stockholm. Nyheterna skriker ut. Värdens makt har tagit människans själ. Kriget och våldet har tagit människans kraft att fundera. Fundera på sin vilja. Sin vilja som har drunknat av människans ondska att tappa sin kraft. Vagina dentata är de som skrek i kärrtorp häromdagen. De bor där. Vagina dentata är de som istället för att skjuta sina motståndare plockat varandras tårar och skrivit musik av det. Vagina dentata är vi.

NÄR OCH HUR STARTADES BANDET?
Det var en regnig och mörk dag i april 2013. Vi var på Kafé 44, vi tre. Vi skulle dansa till politisk varm och kall musik med långa gitarrsolon och skrikande röster. Innan konserten satt vi och hängde i logen eftersom vi kände dom som skulle spela. Vi sa bara plötsligt att vi ville ha ett band, ett punkband. Vi ville sjunga om vårt samhälle idag, vi ville förändra. Vi ville ha en ny regering, för vi ville inte längre se tiggare på gatan, flickor bli våldtagna av många män tills dom blöder och gärningsmännen bli friade, inte längre se att rasismen, homofobin , sexismen och fascismen breder ut sig i världen.Vi ville spela för ungdomarna ute i förorten, på viktiga demonstrationer, på små nattklubbar och på stora festivaler. Träffa nytt folk. Men framför allt så ville vi spela och skriva för det konstnärliga drivet vi alla hade och har inom oss. Det blir ett måste. Man klarar sig inte utan det.

HUR LÅTER NI?
Om ni vill veta hur vi låter får ni lyssna till vår musik, den är obeskrivlig och vi vill att alla ska bilda en egen uppskattning först.

GÅR DET ATT LYSSNA PÅ ER MUSIK NÅGONSTANS?
Nej tyvärr inte än om man inte kommer på våra spelningar (går man in på vår facebooksida står det där när vi har en spelning). Men vi kommer spela in i en studio i slutet av sommaren.

GC_Vagina dentata_2

Foto: Vagina dentata.

VAD INSPIRERAS NI AV?
Folket, folket som kämpar för allas rätt. Allas rätt att finnas precis som dom är, med precis lika mycket värde. Med fredliga metoder. Som t.ex. Pussy Riot och folket som var på Linje 17s första demonstration mot rasism och nazism, i Kärrtorp. Vi spelade där, våran låt om Sverigedemokraterna. Precis när vi hade spelat färdigt kom nazisterna med sina bomber och glasflaskor, som dom kastade in mot barnen och dom gamla. Men vi började ropa “Inga nazister på våra gator” och motade bort dom. Vi är starka tillsammans.

TORSDAGEN DEN 16 JANUARI SPELAR NI PÅ KAFÉ 44 – ER FÖRSTA SPELNING ENLIGT ER FACEBOOKSIDA.
Det är våran första spelning med alla instrumenten, vi har gjort några akustiska spelningar innan med bara gitarr och sång. Det här är första gången “på riktigt”.

HUR KÄNNS DET INFÖR SPELNINGEN?
Dagen då vi svarade på detta är en tisdag, genrepet kan jag meddela gick surt, kanske för att vi hade humöret på fel sida. Men man brukar ju säga att ett genrep ska gå dåligt, för då går det bättre på spelningen… På torsdag spelar vi, om mindre än två dagar. Då ska det bli helt fantastiskt att få stå på scen och spela med varandra, ösa och se publiken dansa sig svettiga framför oss.

VAD ÄR ERA PLANER FRAMÖVER?
I framtiden nu innan valet ska vi spela och dansa. I vår riksdag ska partier med fientlighet av människor inte få ta plats. I riksdagen ska inga partier sitta och dricka eftermiddagschampagne i guldsoffor. Diskutera lite med den där centerpartisten. I vår riksdag ska förändring ske. Förändring av vår miljö. Förändring av allt hat. Förändring. Vi ska ställa oss upp och skrika. Men världen. Den ska få vår röst. Vi ska sjunga och dra våra svettiga ackord för rättvisa. För rättvisa förtjänar alla oavsett om du bor i Indien eller Ryssland. Det spelar ingen roll. Världen är vår. Din och min. I slutet av sommaren ska vi spela in i studio. Men innan dess lever punken genom konserter. Dansa dansa dansa med oss.

GC_Vagina dentata_3

Foto: Vagina dentata.

För den som befinner sig i Stockholm finns dubbla chanser att se Vagina dentata live framöver:
Torsdag 16/1 spelar de på Kafé 44, tillsammans med Nike & Röda orkestern.
Lördag 1/2 spelar de på pandahjältarna Le Muhrs 10-årsjubileum på Walla scen, tillsammans med Dom orena och förstås även Le Muhr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s