INTERVJU: Stina från (her) riot distro

GC_Herriotdistro_4

Under 00-talets tidigare hälft, när den svenska riot grrrl-scen som vi på Grrrl collection brukar prata om var som mest aktiv, fungerade distron (her) riot distro som något av ett nav. Stina Berggren var den som startade och drev (her) riot distro, och hon gjorde det till sitt mission att leta upp och sprida fanzines, demos och diverse annan DIY-produktion med feministisk vinkel över Sverige.

Ni hör ju – att styra upp en intervju med Stina för Grrrl collections räkning var helt enkelt ett måste. Så, sagt och gjort, här kommer den:

VAD VAR (HER) RIOT DISTRO?
(her) riot distro, mitt hjärtebarn under ett gäng år, var några skokartonger fulla med feministiska fanzines och demos, tygmärken, t-shirts och annat jag sålde genom en hemsida utan profit till fantastiska tjejer, och två killar.

NÄR OCH VARFÖR STARTADE DU DISTRON?
Jag var medlem på forumet Riot Grrrl Europe och där träffade jag Riikka, hon skrev fanzines och hade en distro, som hette Ladybomb, i Finland och vi blev snabbt vänner. Jag köpte upp en del av hennes lager och startade en svensk filial av hennes distro, Ladybomb Swe, 2001. Ganska snabbt separerade vi våra distros men samarbetade i flera år. Distron kombinerade mina då största intressen; feminism, brevväxling och kontorsmaterial.

KAN DU BESKRIVA SCENEN SOM DU OCH DIN DISTRO VAR EN DEL AV DÅ, OCH DIN ROLL I DEN?
Jag kände alltid att jag stod vid sidan av den tuffa feministiska rörelsen och distron var mitt sätt att få vara med på ett litet hörn, även om det allra mest handlade om att ha kul. Min distro var ganska länge den enda, så vitt jag vet, som fokuserade på feministiska fanzines och musik och jag vill gärna tro att den hjälpte till att sprida ung feministisk kultur.

GC_Herriotdistro_2

Några av fanzinen från (her) riot distro. Foto: Stina Berggren

VAD FANNS I DISTRON? HADE DU NÅGRA FAVORITER?
Jag distribuerade både svenska och utländska fanzines och musik, och annat smått och gott. Jag minns speciellt fanzinet Tigerskott i Brallan, Dada Stunt Girls ep Heartbeats (vilket var Riikkas band), Paper Tiger och det personliga fanzinet The Pleiades, och så dina projekt Malin!

HUR MYCKET TID LADE DU NER PÅ DISTRON NÄR DEN VAR AKTIV OCH HUR SÅG ARBETET UT?
Distron var mitt största intresse under tiden den var aktiv. Jag lade ner åtskilliga timmar med att leta upp fanzines att distribuera, maila kunder och kreatörer, hålla koll på lagerstatus och skicka ut ordrar. Det var stundtals ganska slitigt men för det mesta jättekul!

GC_Herriotdistro_1

Zines från distron och ett gammalt foto från (her) riot distros högkvarter – dvs Stinas studentlägenhet i Karlstad. Foto: Stina Berggren

HUR LÄNGE DREV DU DISTRON, FÖRÄNDRADES DEN ÖVER TID?
I ungefär 5 år var den aktiv tror jag. Både jag och distron förändrades under den tiden, tyvärr inte riktigt åt samma håll. När jag startade distron hade internet bara funnits hemma hos folk några år, bloggar existerade inte, hemsidor med text i comic sans i rött på blå bakgrund med snöfall och katter som följde efter pekaren var extremt vanligt. Allt var mindre pretentiöst, och ofta mer fult, och jag upplever att det var lättare att få kontakt med likasinnade eftersom vi var så få och allt så nytt. Det där ändrades ju med tiden, tack och lov vad det gäller hemsidorna, men jag upplevde det som att det blev svårare och svårare att “få vara med” och hierarkin blev tydligare och hårdare.

NÄR OCH VARFÖR LADE DU NER DISTRON?
Jag tröttnade på den del av punkrörelsen jag befann mig i, jag slutade vara vegan och började raka benen i ren protest, det låter jättetöntigt men det var vad jag behövde då. Distron var det däremot svårare att ändra på så att jag trivdes med den. Ett tag efter att jag flyttat till Göteborg gick jag ihop med en tjej jag träffat genom en kompis, distron bytte namn och till en början var det en vitamininjektion, det var kul att arbeta tillsammans med någon, men vi gled isär ganska snabbt och jag tappade sugen. Jag sålde hela lagret till en nystartad distro. Jag kommer inte riktigt ihåg, men kan det varit 2005 och till Sisters distro månntro?

VAD ÄR DU MEST STOLT ÖVER NÄR DU TÄNKER TILLBAKA PÅ DEN HÄR TIDEN?
Jag hade kontakt med jättemånga fina tjejer som hade massa intressanta projekt och idéer som jag fick ta del av och hjälpa till att sprida, det brukar jag tänka på när jag är nostalgisk.

VAD GÖR DU IDAG? HAR DU FORTFARANDE NÅGON KOPPLING TILL DEN HÄR SCENEN ELLER FOLK FRÅN DEN?
Nu är jag är föräldraledig från mitt jobb som barnskötare. Nej, någon direkt koppling till scenen har jag inte idag. Idag handlar mitt feminitiska arbete mest om att bemöta min dotter och förskolebarnen på jobbet på ett så bra sätt som möjligt. Jag jobbar aktivt med att göra genus och hbtq till en naturlig del i arbetet med barnen. Väldigt många av de jag umgås med idag har jag på ett eller annat sätt träffat genom scenen och mitt arbete med distron, och det är jag jätteglad över!

GC_Herriotdistro_5Illustration: Stina Berggren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s