KONST: Sara Stode

SARA_STODE
Självporträtt av Sara Stode.

Sara Stode, 35, frilansande illustratör. Född och (till största delen) uppvuxen i Umeå.

Jag träffade Sara för ca åtta år sedan. Jag jobbade extra i receptionen på en frisörsalong och pluggade Tv-produktion. Sara arbetade som frisör i samma frisörkedja. Den här lördagen jobbade hon för ovanlighetens skull på samma salong som mig. När det var dags att stänga var det bara jag och Sara kvar på jobbet. Vi plockade undan och småpratade lite. Det visade sig att det fanns kvar en nästan orörd flaska ”skumpa” från ett brudfölje som besökt salongen tidigare under dagen. Slöseri kom vi fram till och satte oss ner och delade på det som fanns kvar. Detta resulterade en i jättetrevlig kväll och ett fint samtal. Idag ses vi lite då och då när våra vägar möts.

Vid ett sådant möte bestämde vi oss för att göra ett samarbete och ”IKON” inläggen skapades.

kathleenhanna640jd_samson
Kathleen Hanna och JD Samson. Illustrationer av Sara Stode.

Sara är nämligen inte bara frisör utan även illustratör och säkert tusen saker till. Hon är en enormt kreativ och begåvad människa. Idag bor Sara i London. Här får hon berätta lite om sig själv.

EXAMEN Jag har aldrig haft nån spikrak plan för min karriär eller nån särskild dröm om vad jag skulle bli när jag blev stor. Jag hade rätt lätt för mig i skolan och hade bra betyg efter gymnasiet så ursprungsplanen var att jag skulle plugga vidare och ta en riktig examen i nåt seriöst ämne. Men efter ett gäng A-kurser på universitetet började jag inse att mitt intresse för att ta en examen var ganska litet medan min iver att få testa nya saker var ganska stor. För att göra en lång historia kort har jag (hittills) jobbat som och/eller utbildat mig inom allt från rosodling till juridik, eller allt från konditor till psykolog om man så vill. Jag har gjort små utflykter åt annat håll, men alltid kommit tillbaka till att jag vill hålla på med något kreativt. Att det sen till slut blev en frisörexamen var nog mest en lycklig slump. Det är kul att klippa hår! Och det är ett perfekt yrke att kombinera med annat. Efter första året som färdig frisör utbildade jag mig till make up artist på deltid och började jobba med hår och make på modefotograferingar. Jag har jobbat totalt 7 år som frisör, men bara ett år på heltid.

ILLUSTRATIONER Ritat har jag gjort så länge jag kan minnas. Min släkt är ett kreativt gäng så jag har det därifrån. Peppen att teckna har gått lite i vågor och ibland har det gått år då jag inte ritat alls. Svårt att tänka sig nu när det är det enda jag gör hela dagarna. Jag har gått på 3 olika konstskolor, senast The Florence Academy of Art i Mölndal förra året som gav mig jättemycket rent teckningstekniskt. Men nu känner jag mig färdig med utbildningar för ett tag! Får se hur länge den känslan sitter i..

gc_bethditto gc_ikon_polystyrene gc_ikon_carriebrownstein
Beth Ditto, Poly Styrene och Carrie Brownstein. Illutrationer av Sara Stode.

BANDET Keller startade vi för 3 år sen, Erik Hedin, Andreas Wolmer och jag. Innan dess hade jag aldrig sjungit förutom SingStar-karaoke på hemmafester. Många småskrattade och tyckte nog att det var lite märkligt att få för sig att starta band när man är över 30. Och det är kanske ovanligt, men det är ju också så jäkla kul! Alla borde starta band! Oavsett ålder. Att göra musik med andra är fantastiskt. Nu när jag flyttat iväg till London har vi lagt låtskrivandet på is ett tag, men det finns material till ett album som förhoppningsvis kommer se dagens ljus nångång längre fram.

VIT
IDAG har jag helt slutat som frisör och jobbar istället bara med illustration. Jag bestämde mig för att satsa helhjärtat på tecknandet på en gång istället för att till en början försöka göra båda sakerna på halvtid. Ett bra beslut! Jag blir mycket mer produktiv när jag får fokusera ordentligt på en sak. Känner mig stolt över att jag på bara 2 månader i London har jag hunnit skrapa ihop nog bilder till en helt ny portfolio!

LONDON Jag gillar London! Det är som de flesta större städer, du hittar det område som passar dig och så blir det området som en liten småstad. Jag bor i östra London där mycket kreativt folk verkar samlas. Det finns massor med gallerier och studiokollektiv härikring, ett bra ställe att få inspiration och träffa andra frilansare. Det händer mycket här hela tiden; Designfestivaler, konstutställningar, spelningar. Vill man hitta på något så finns det mycket att välja på! Baksidan är att det är dyrt att bo.

FRAMTIDEN Förhoppningsvis får jag fortsätta illustrera, antingen här i London eller nån annanstans i världen. Mer musik måste det också bli, och nån gång längre fram ska jag skaffa hund och bo i ett litet hus i Toscana.

FEM INSPIRERANDE KVINNOR
Lena Dunham – Se Girls! Väldigt välskrivet och roligt.
Lotta Lundgren – Vettig människa med vettiga åsikter som dessutom lagar god mat. Hennes sommarprat och Värvet-intervju är värda att lyssna på.
Bodil Malmsten – Har inte läst en enda av hennes böcker, men varje intervju med henne gör mig glad. Rak, rättfram och tar ingen skit.
Jennifer Saunders & Dawn French – För att de skrivit Absolutely Fabulous som är en fantastisk tv-serie med två av de bästa kvinnliga karaktärerna nånsin.

Vill man titta på min portfolio eller komma i kontakt med mig gör man det här: www.sarastode.com Vill man köpa printar av mina illustrationer gör man det här: http://sarastode.bigcartel.com/products

Vill du köpa en Ikon poster? Kontakta oss på info@grrrlcollection.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s