INTERVJU: These heavy clouds

GC_Intervju_These heavy clouds_FEAT_WEB

Idag släpps You’re a bird now – första singeln från Sabina Wärme(ena halvan av grymma Systraskap, ni vet)s nya projekt These heavy clouds. Vi bad henne berätta mer om projektet och vad vi har att vänta oss därifrån framöver!

GC_Pricklinje2

HUR LÄNGE HAR THESE HEAVY CLOUDS FUNNITS MED DIG?
Tanken och bandnamnet föddes i början av 2013 i ett extremt kallt hus i nordvästra jämtland. Men det är cirka det senaste året som jag mer aktivt har skrivit och spelat in låtar, och fått en mer tydlig riktning. Det har vuxit ganska lågintensivt från en känsla av att vilja göra nåt konceptuellt och sceniskt till vad det är idag.

HUR MYCKET ETT MUSIKPROJEKT OCH HUR MYCKET ETT KONSTPROJEKT ÄR DET?
Det är nog ganska lika delar. Musiken är i fokus, men det visuella och konceptuella är också en stor del. Jag ser inte These Heavy Clouds som ett renodlat band och jag tänker att den framtida livedelen också kommer att vara viktig för att få en bild av hela projektet.

GC_Intervju_These heavy clouds_2_WEB
Illustration: Maya Westlund

HUR TÄNKER OCH JOBBAR DU KRING DET VISUELLA, GÖR DU DE BITARNA SJÄLV ELLER SAMARBETAR DU MED ANDRA?
These Heavy Clouds för mig är en värld, en bubbla, där musiken är extremt viktig, men också fungerar som ett soundtrack till något större. Jag tänker att både musiken och det visuella är väldigt viktiga, att de inte är hela utan varandra. Hittills har jag gjort det mesta själv. Sen har jag också samarbetat med Gerda Boström och Maya Westlund som illustrerat olika bilder till projektet. Jag hoppas på ännu fler samarbeten längre fram.

BERÄTTA OM FÖRSTA SINGELN SOM DU SLÄPPER NU!
Singeln heter You’re a bird now och innehåller två spår. Jag har producerat den själv och spelat in det mesta på egen hand, men även tagit hjälp av Susanna Brandin (Rome is not a town, Hunt) och Markus Eriksson (Wilderness, Lärkskogen) med att spela in vissa delar. Och sen har grymma Linnea Talp (Varg, Deerest) lagt cello och fina Hannes Fredrikson-Frack (Lejonsläktet) akustiskt trumset. Jag släpper singeln själv på mitt bolag These Heavy Recordings.

GC_Intervju_These heavy clouds_1_WEB
Illustration: Sabina Wärme

VAD ÄR SKILLNADERNA/LIKHETERNA MELLAN THESE HEAVY CLOUDS OCH ANDRA MUSIKPROJEKT DU HAR VARIT INBLANDAD I, SYSTRASKAP TILL EXEMPEL?
Jag har gått tillbaka ganska mycket till min mer teatraliska bakgrund i och med These Heavy Clouds och jag vill låta det ta ännu större plats. Jag vill också låta det vara sorgligt och rödgråtet och glittrigt och pastellfärgat. Och lite mer småskaligt och akustiskt. Men det finns också ilska och politik och många elektroniska inslag, som kanske påminner mer om Systraskap.

VAD ÄR STATUS FÖR SYSTRASKAP I RELATION TILL ATT DU KICKAR IGÅNG DETTA PROJEKTET, KÖR NI PÅ SOM VANLIGT ELLER PÅVERKAS DET?
Systraskap kör på som vanligt! Vi kommer också att släppa nytt material under hösten, samt göra några väldigt spännande samarbeten och turnéra lite grand.

KOMMER VI FÅ SE THESE HEAVY CLOUDS LIVE?
Absolut, men det kommer dröja ett tag till!

DIN DRÖMSPELNING, HUR SKULLE DEN SE UT?
Jag skulle vilja spela på en gammal teater eller liknande lokal. Tänk Kungliga Operan. Eller Orionteatern. Jag skulle vilja göra en stor produktion med massa olika visuella uttryck och många musiker. Kanske en orkester. Om jag får drömma stort.

VAD HÄNDER HÄR NÄRMAST?
Jag jobbar på mer material och spelar in fler låtar. Och planerar samarbeten och nya visuella delar. Och så småningom kommer jag att börja titta på hur ett live-set skulle kunna se ut.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s