FESTIVAL: DARE YA (to do what you want)

GC_DARE YA header

Göteborg är ju uppenbarligen staden en borde befinna sig i imorgon. På kulturföreningen Taket anordnas nämligen  endagsfestivalen DARE YA (to do what you want) – en feministisk DIY-explosion av band, konst, föreläsningar, dans och allmän riot grrrl-pepp. Den som inte ser det faktum att festivalen är döpt efter ett Bikini kill-citat som övertygelse nog kanske inser att detta är det givna lördagshänget om vi börjar namedroppa band som Contraz, The Volcano, Mansion och Solanas cunts från spelschemat… Åh, den som ändå var i Göteborg liksom!

Vi passade på att ställa några frågor till DARE YA’s arrangör och initiativtagare Julia K Lindstedt.

GC_Pricklinje2

HUR UPPSTOD INITIATIVET DARE YA?
– Idén föddes då jag som konstnär har min ateljé i Kulturföreningen Taket i centrala Göteborg, och kände att jag ville ge utrymme för mindre etablerade band att spela på en scen som når en bred publik. Kulturföreningen har bara ett år på nacken men har under den tiden gett rum för såväl konstutställningar, pop-up second hand-butiken 2ND HVN, marknader, workshops mm, och nu kände jag att det, två veckor innan valet, var tid för en feministisk festival!

ENLIGT FESTIVALBESKRIVINGEN ÄR ETT AV MÅLEN MED DARE YA ATT UPPMANA TILL DIY-ANDA. VARFÖR ÄR DET VIKTIGT?
– I en tid då samhällets normer vill forma oss till att planera våra liv utifrån konsumtionshets och att vilja uppnå ett ekonomiskt överflöd önskar jag att vi, med samhörighet som varelser på denna planet, förflyttar fokus till hur en själv och ens medmänniskor kan uppnå ett värdigt liv. DIY handlar om att våga göra göra det en finner givande på minsta möjliga bekostnad av omgivningen. Istället för att sträva efter rikedom i form av pengar kan du skapa ett sammanhang och en tillvaro som grundar sig i att ta vara på och våga framhäva de förmågor du har och de möjligheter din omgivning ger.
Istället för att gynna stora företag, som tyvärr allt för ofta har förödande arbetsförhållande för anställda och miljön, genom att konsumera deras produkter – se hur du kan lösa det på ett alternativt vis? Gör musik och ha en spelning i din replokal eller i polarens garage, anordna en konstutställning utomhus istället för att ge upp hoppet bara för att många gallerister sållar bort oetablerade konstnärer, bygg din egen bokhylla, dumpstra mat och spara därmed på både jordens och dina egna resurser (helt plötsligt behöver du inte heltidsjobbet för att få det att gå runt). Att våga tro på sig själv, sina vänner, på konsten, musiken och kampen! Att våga göra det som får ens hjärta att slå snabbare och får en att vilja stanna uppe hela natten tills solen går upp. Att våga trotsa normen om att vi ska skapa jobb för att producera saker som hamnar i soporna på grund av ett bäst före datum.

GC_DARE YA spelschema

SKULLE DU SÄGA ATT DET FINNS EN RIOT GRRRL-SCEN I GÖTEBORG IDAG? HAR DET VARIT LÄTT ATT HITTA AKTER ATT BOKA TILL EN RIOT GRRRL-FESTIVAL?
– Riot Grrrl-scenen i Göteborg är explosiv och fantastisk. Jakten på band som ville spela under DARE YA har varit en upplevelse som mentalt förflyttat mig tillbaka till 90-talets USA. Det samma gäller föreläsare och konstnärer, det har varit otroligt inspirerande och intensiva möten och kreativiteten och peppen i den här stan känns minst sagt pulserande. Jag har snarare grämt mig över att lokalen har varit för liten och att jag har fått hålla mig från att inte ta in 100 band, 100 konstnärer, 100 föreläsare och 100 DJs. I takt med att idén till festivalen föddes började jag även kolla upp klimatet i musikbranchen och, tyvärr inte allt för förvånande, var det deppigt på jämnställdhetsplanet. Det är en väldigt mansdominerad branch, vilket är både dåligt och konstigt med tanke på alla grymma icke cis-män det finns där ute som verkar inom musik. Jag bestämde mig därför för att minst hälften av personerna i varje akt som bokas ska bestå av kvinnor eller transpersoner. Detta har jag även haft med mig då jag anlitat ljudtekniker, fotograf, vakt, cafépersonal mm.

VAD SER DU MEST FRAM EMOT INFÖR MORGONDAGEN?
– Jag ser fram emot musiken som sätter vibrationer i Takets lokaler, föreläsningarna som vidgar ens vyer och konsten som sätter ens tankegånger i oanade banor. Jag ser fram emot att rigga upp lamporna och att rikta dem mot scenen som timmar senare ska fyllas med en musikalisk explosion och att efter festivalen städa undan skräpet men inte minnena. Att se solen gå ner och gå upp och att inte veta vad som kommer att hända där emellan. Jag ser fram emot att någon, förhoppningsvis, kommer att gå hem efter festivalen med tanken om att hen ska Göra Det Själv.

VEM TYCKER DU BORDE KOMMA IMORGON?
– Vem borde inte komma?! Vore denna dag en (vegansk) godispåse vore den en mix av allt det godaste, surt, sött, salt och jävligt fett! Istället för att hålla oss till enbart den typiska, om än grymma, riot grrrl-musiken kommer du att finna såväl punk, rock, pop, hiphop, elektroniska vibrationer och you name it. Detta för att DARE YA vill skapa en mötesplats där vi inser att vi står enade i kampen, kaoset och konsten!

SER DU DETTA SOM EN ENGÅNGSGREJ, ELLER KOMMER DU ARRANGERA FLER LIKNANDE EVENT FRAMÖVER?
– DARE YA har fått mersmak, och har en alltför lång lista på band, konstnärer, föreläsare, DJs och även (revolutionära) poeter och poetryslamare, som en önskar att se under och ovan Takets lokaler. Nästa gång hoppas vi ju även på att ha Grrrl collection på plats!

GC_DARE YA affisch

Leave a comment